Ήξερες ότι η παλαιότερη συνταγή φαγητού του κόσμου έχει ηλικία 8000 ετών?

Το 2007 ερευνητές του University of Wales Institute ανακάλυψαν την αρχαιότερη συνταγή του κόσμου...στην Μεγάλη Βρετανία. Η συνταγή χρονολογείται περίπου το 6000 π.Χ.


Ποιά ήταν αυτή η συνταγή; Μην φανταστείτε τίποτα σπουδαίο…ένα είδος χυλόπιτας από τσουκνίδα! Ναι, ναι, τσουκνίδα! Αφού μαγειρευτεί δεν τσιμπάει...λένε!

Info: Η τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας, για ρευματοπάθειες και φλεγμονώδεις καταστάσεις (ειδικότερα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και προστάτη). Η λήψη της δεν συνιστάται σε έγκυες, θηλάζουσες, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς.

Η ερευνήτρια Dr Ruth Fairchild του University of Wales Institute είπε ότι ανακάτευαν τσουκνίδα με αλεσμένο κριθάρι και νερό και το μίγμα το επλαθαν σε μια μπάλα την οποία τοποθετούσαν στα εντόσθια ενός ζώου πριν το κάνουν στιφάδο. Βέβαια με τα ίδια υλικά έφτιαχναν και παραλλαγές όπως χυλό ή σούπα.

Σύγχρονη παραλλαγή της συνταγής θα βρεις εδώ...για όσους δεν προτιμάτε το κρέας.


Μαζί με το φαγητό συνήθως πίνουμε και κάτι έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό έχω να σας προτείνω μια συνταγή μπύρας τουλάχιστον 3000 ετών! (Γιατί είναι πιο νόστιμη αν φτιάξεις μόνος σου!) 

Η παλαιότερη γραπτή συνταγή μπύρας μας έρχεται από την Μεσοποταμία. Οι Σουμέριοι έχουν καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος λαός που έκανε σκοπίμως παρασκευή μπύρας. Η δε συνταγή περιγράφεται σε έναν ύμνο των Σουμέριων προς την θεά Ninkasi - τη θεά της μπύρας και του αλκοόλ γενικότερα!


Info:Η μπύρα ανακαλύφθηκε κατά λάθος κατά την παρασκευή ψωμιού. Τα σιτηρά συντηρούνταν με ψήσιμο, έφτιαχναν δηλαδή κάτι σαν ψωμί. Όταν το ψωμί αυτό βρεχόταν δημιουργούνταν μια ζύμωση με αποτέλεσμα ένα υγρό που έμοιαζε με μπύρα, την οποία και έπιναν, αλλά επειδή είχε και κομμάτια ψωμιού μέσα την έπιναν με καλαμάκι.


Και επειδή scripta manent, το διασημοτερο αλλά και το αρχαιότερο βιβλίο συνταγών είναι το Ρωμαϊκό  De Re Coquinaria - γνωστό και ως Apicius, του 1ου αιώνα μ.Χ. Οι συνταγές είναι σύντομες πρακτικές οδηγίες χωρίς επεξηγήσεις, οι λίστες των υλικών είναι χωρίς ποσότητα ενώ περιέχει πολύ λίγες οδηγίες για την πλούσια διακόσμηση του τραπεζιού. Θα βρείτε το βιβλίο μαγειρικής εδώ.


Σας άνοιξα την όρεξη;...Καλά μαγειρέματα!


Άννα Μαρία Σταυροπούλου





Σχόλια