Διεθνής ημέρα Φιλιού

Ο καθένας μας ξοδεύει 14 ημέρες από τη ζωή του… φιλώντας! 
Η Διεθνής Ημέρα Φιλιών ξεκίνησε το 2006 για να επικεντρωθεί στο φιλί  μεταξύ των εραστών και για να γιορτάσει τη θέση που κατέχει στην κοινωνία μας. Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα για αυτή την ημέρα, είναι η έρευνα που αποκάλυψε ότι το 5% των ατόμων άνω των 45 ετών φιλιούνται τουλάχιστον 31 φορές την εβδομάδα! 

Info: Ένας μέσος άνθρωπος στη ζωή του δέχεται 25.000 φιλιά!

 Διεθνής Ημέρα Φιλιών ή η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού είναι μια ανεπίσημη αργία που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιουλίου. Η αρχική ιδέα ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και υιοθετήθηκε παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Info: Οι ανθρωπολόγοι έχουν ανακαλύψει πολιτισμούς στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που δεν φιλιούνται καθόλου. Σε μερικούς μάλιστα πολιτισμούς το να φιλιέσαι δημόσια είναι παράνομο.

Info: Φωτογραφία: Το πλέον διάσημο φιλί στην ιστορία δόθηκε από ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Καθώς οι άνθρωποι γιόρταζαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 14 Αυγούστου του 1945, ο ναύτης που στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως λεγόταν George Mendonsa, έδωσε ένα φιλί στην Greta Friedman, μια νοσοκόμα από το κεντρικό Manhattan. Το φιλί απαθανάτισε ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt κι από τότε αποτελεί μία από τις ιστορικότερες εικόνες του πολέμου αυτού.

Εάν πάμε στο παρελθόν μπορούμε να ευχαριστήσουμε τους Ρωμαίους για την ευρεία πρακτική του φιλιού στην Ευρώπη. Περιέγραψαν το φιλί σε τρεις μορφές: το φιλικό φιλί στο μάγουλο, το φιλί στα χείλη και το το πιο παθιασμένο φιλί,  στο στόμα. Στη ρωμαϊκή κοινωνία, το πότε, πού και πώς φιλούσες κάποιον ήταν ένας σημαντικός δείκτης της κοινωνικής κατάστασης.


Ο όρος «γαλλικό φιλί» πιθανότατα επινοήθηκε από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί παρατήρησαν ότι οι γυναίκες της Γαλλίας ήταν πιο ανοιχτές στη χρήση της παθιασμένης τεχνικής από οτι οι Αμερικανίδες και οι Βρετανίδες αντίστοιχα.  Έτσι, παρόλο που οι Γάλλοι δεν ήταν σαφώς οι πρώτοι που συμμετείχαν στο «γαλλικό φιλί», φαίνεται σωστά ότι τους δόθηκε τα εύσημα λόγω των ερωτικών ενθουσιασμών των Γάλλων εραστών πριν από έναν αιώνα.

Info: Τα χείλη είναι 100 φορές πιο ευαίσθητα από τα άκρα των δακτύλων.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν είχαν μέχρι πρόσφατα μια συγκεκριμένη λέξη για το διάσημο φιλί στο στόμα. Το ρήμα Galocher, που ορίστηκε ως «φιλί με γλώσσες», προστέθηκε σε ένα δημοφιλές αλλά ανεπίσημο γαλλικό λεξικό, Le Petit Robert, το 2014. Σήμερα, το γαλλικό φιλί είναι τόσο δημοφιλές που μια ομάδα Ιαπωνών ερευνητών εφηύρε πρόσφατα μια γαλλική μηχανή φιλιού, στην οποία ζευγάρια που είναι χωριστά είναι σε θέση να συνδεθούν με συσκευές που λειτουργούν μέσω υπολογιστή.

Δες εδώ την ιστορία του φιλιού
Η γιορτή του φιλιού αναγνωρίστηκε επισήμως από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πριν από είκοσι περίπου χρόνια.

Info: Το παθιασμένο φιλί καίει 6,4 θερμίδες το λεπτό.

Σχόλια