Σαν σήμερα...Τα σημαντικότερα γεγονότα

30 π.Χ.: Μάχη της Αλεξάνδρειας: ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

781: Πραγματοποιείται η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία.(παραδοσιακή ιαπωνική ημερομηνία: 6 Ιουλίου).
1492: Στην Ισπανία τίθεται σε ισχύ το "Διάταγμα της Αλάμπρας" δια του οποίου εκδιώκονται όλοι οι αλλόθρησκοι μεταξύ αυτών και οι εγκατεστημένοι εκεί Εβραίοι.

1498: Στο τρίτο του ταξίδι προς το δυτικό ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.

1588: Εντοπίζεται η Ισπανική Αρμάδα στα ανοικτά των ακτών της Αγγλίας.

1784: Πεθαίνει ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας.

1790: Εκδίδεται το πρώτο αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο δίδεται στον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς για μία διαδικασία παραγωγής ποτάσας. 

1801: Ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.
1803: Γεννήθηκε ο Τζον Έρικσον, Αμερικανός σουηδικής καταγωγής μηχανικός, εφευρέτης της προπέλας.

1818: Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, αγωνιστής και ιδρυτικό μέλος της Φιλικής εταιρείας.

1856: Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε ο κίνδυνος πυρκαϊάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.


1874: Ο Πάτρικ Χίλι, Αφροαμερικανός ισουίτης ιερέας, γίνεται ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος κολεγίου για λευκούς στις ΗΠΑ.

1896: Κρητική Επανάσταση (1895-1898): Οι Τούρκοι σφάζουν 70 μοναχούς και άλλους Έλληνες στην Κρήτη.

1913: Β' Βαλκανικός Πόλεμος, τα βαλκανικά κράτη υπογράφουν την ανακωχή στο Βουκουρέστι.

1914: Γεννήθηκε ο Λουί ντε Φινές, Γάλλος ηθοποιός

1920: Ο Ίων Δραγούμης δολοφονείται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου στην Αθήνα από άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ελευθέριου Βενιζέλου. (Ιουλιανά).

1922: Ο 18χρονος Ραλφ Σάμουελσον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που χρησιμοποιεί σκι θαλάσσης στο Λέικ Σίτυ της Μινεσότα.

1930: Το μυστήριο ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Η σκιά" βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά.

1938: Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1938 :Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στην Περσέπολη εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.

1944: Εξαφανίζεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του “Μικρού Πρίγκιπα” και πιλότος,  Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σε ηλικία 44 ετών.

1955: Η 17χρονη Μέριλιν Μπελ από το Τορόντο του Καναδά γίνεται η νεότερη γυναίκα που διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη.

1964: Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα «Ρέιντζερ 7» τραβάει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της σελήνης, 4.308 τον αριθμό, προτού προσκρούσει στην επιφάνεια της.
1965: Γεννήθηκε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Αγγλίδα συγγραφέας (Χάρι Πότερ).
1968: Ο Μπόμπι Φίσερ δίνει στην Αθήνα ταυτόχρονα αγώνες σκακιού χάντικαπ εναντίον πέντε Ελλήνων πρωταθλητών: Αναστασόπουλος, Κόκκορης, Ορνιθόπουλος, Βυζαντιάδης χάνουν και μόνο ο Τρικαλιώτης κατορθώνει να αποσπάσει ισοπαλία. Ο Φίσερ δυσαρεστεί τους πάντες με τις παραξενιές του.

1969: Αρχίζει στην Ελλάδα η συνταξιοδότηση από το κράτος διακεκριμένων λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

1971: Οι αστροναύτες του Απόλλο 15, Ντέιβιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγματοποιούν την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας βόλτα στη σελήνη, οδηγώντας ειδικό τετράτροχο τζιπ στην επιφάνειά της.
1972: Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τόμας Ίγκλετον παραιτείται από υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο Ίγκλετον δηλώνει δημόσια ότι έχει κάνει στο παρελθόν θεραπεία με ηλεκτροσόκ επειδή πάσχει από κατάθλιψη βαριάς μορφής.

1973: Επιβεβαιώνεται η απόφαση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Διαστημικού Σταθμού.
1976: Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1984: Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («αγορά του αιώνα»).

1987: Στο Έντμοντον του Καναδά ένας τυφώνας σκοτώνει 23 άτομα.

1991: Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη συνθήκη START I (Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων), η πρώτη για τη μείωση (με έλεγχο) των οπλικών αποθεμάτων (ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων) των δύο χωρών.

1992: Η Γεωργία γίνεται κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1992: Δυο αεροπορικά δυστυχήματα συμβαίνουν την ίδια μέρα. Ένα αεροσκάφος συντρίβεται στην ανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 106 άτομα. Στο Νεπάλ, στα Ιμαλάια, συντρίβεται αεροσκάφος των ταϊλανδικών αερογραμμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 113 επιβαίνοντες.

1992: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο (167.5 στο αρασέ και 202.5 στο ζετέ).


1996: Οι Σέρβοι της Βοσνίας διαβεβαιώνουν το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστούν πλήρως μαζί του για να παραπεμφθούν ενώπιόν του ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

1997: Στη Βουλγαρία, η Κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ να καταστραφούν οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς.

1999: Η διαστημομηχανή Lunar Prospector της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης.


2004: 15 νεκροί και 112 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ισχυρής έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου, στη βιομηχανική ζώνη Γκίσλενγκιεν, στο νότιο Βέλγιο.

2006: Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο.
2012: Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ του 1964 της Larisa Latynina για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχόλια