Ταξίδι στις γεύσεις: Σκύρος

Ξεκινάμε ταξίδια γευστικά!! Θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο αν χρειαστεί να βρούμε τα πιο γευστικά πιάτα!! Πρώτος μας προορισμός η Σκύρος. 
Λίγα λόγια για το νησί:
Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ. Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι ορεινό. 
Το νησί είναι μικρό και μαζεμένο, έχει πανέμορφες παραλίες και πολύ ωραίες εκδρομές με βάρκα ή με το καίκι. 
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο. Ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, ήταν από τη Σκύρο, όπως δήλωσε στο έργο του Σοφοκλή, Φιλοκτήτης. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Αχιλλέας λεηλάτησε το νησί της Σκύρου για να τιμωρήσει τον Λυκομήδη για τη δολοφονία του Θησέα.
Πολλοί οι μύθοι και η ομορφιά του νησιού εξαιρετική, αλλά τι γίνεται με την κουζίνας της Σκύρου; Πάμε να ανακαλύψουμε λιχουδιές! 
Προϊόντα
Η  Σκυριανή  παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα. Ξεχωρίζει  για τα φρέσκα υλικά, τη γευστικότητά, τη διατροφική της αξία  και τη σοφία των παραδοσιακών συνταγών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Βάση της είναι η παραδοσιακή ελληνική και αιγαιοπελαγίτικη μαγειρική, με τοπικά πιάτα από υλικά που παράγει το νησί. φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια, τα θαλασσινά, τον αστακό, την αστακομακαρονάδα κλππου παρασκευάζονται και μαγειρεύονται στη στιγμή με ειδικές συνταγές.

Τα κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα της Σκύρου είναι επίσης πασίγνωστα για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους. 

Βασικός πρωταγωνιστής των περισσότερων πιάτων είναι το άγριο κατσικάκι, ο αστακός που βρίσκεται σε αφθονία στη Σκύρο -το νησί θεωρείται “μάνα” της αστακομακαρονάδας- η ντόπια φάβα, τα σαλιγκάρια, το μέλι -θυμαρίσιο και πευκόμελο- και γενικά τα γαλακτοκομικά. Συγκεκριμένα, η Σκύρος φημίζεται για τη φρέσκια μυζήθρα της, το ξινοτύρι, ένα υπέροχο λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινούτσικη γεύση και γιαουρτένια υφή. Πολύ ωραία και η ντόπια γραβιέρα με την πικάντικη γεύση, που αποτελεί τον ιδανικό μεζέ για τσίπουρο και κρασί. 
Τι να δοκιμάσω;
Όταν βρεθείς στη Σκύρο, ζήτησε να φας φέτα σκυριανή, κεφαλοτύρι Σκύρου και το ξινοτύρι Σκύρου ̵ και τα δύο φανταστικά τυριά. Ζήτησε να δοκιμάσεις και σκυριανή φάβα. Στη γεύση είναι ίδια με της Σαντορίνης.
Breakfast at Σκύρο!
Η Σκύρος είναι ένας από τους προορισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος “Ελληνικό Πρωινό”, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τα ελληνικά ξενοδοχεία (www.greekbreakfast.gr). Το πρόγραμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο συγγραφέας Γιώργος Πήττας, στοχεύει στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής και την ένταξή τους στα πρωινά που παίρνουν Έλληνες και ξένοι στα ξενοδοχεία. 
Στο υπέροχο αυτό και παραδοσιακό πρωινό τους, θα βρεις από  σκυριανές λαδόπιτες και επτάζυμο ψωμί, θυμαρίσιο τοπικό μέλι και σπιτικές μαρμελάδες, πολλά γλυκά του κουταλιού και τα ντόπια τυριά, Σκυριανά τραχανοπτάρια, τερόπτες με κόκκινο κολοκύθι, αμυγδαλωτά, παστοκύδωνο, μπουγάτσα με τη λαχταριστή κρέμα, ρυζόγαλο με σταφίδες και ένα σωρό άλλα καλούδια!
Λένε ότι η αστακομακαρονάδα εδώ πρωτομαγειρεύτηκε, ως χορταστική λύση για το οικογενειακό φαΐ των ψαράδων, με βασικό υλικό τους «τρυπημένους» αστακούς.
Δημοφιλή πιάτα
Γιαπράτσα, δηλαδή ντολμαδάκια με ρύζι και τραχανά και σαλιγκάρια,  είναι δύο από τα δημοφιλή φαγητά της Σκύρου.
Η αστακομακαρονάδα σερβίρεται παντού, ακόμα και στο καραβάκι που θα σας πάει για μπάνιο στις βορεινές παραλίες του νησιού.
Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες ψήνουν νοστιμότατα παϊδάκια, αρνάκι και κατσικάκι κοκκινιστό  ή στο φούρνο,  ντόπια λουκάνικα, κοντοσούβλι, γαρδούμπες, κοκορέτσι, εξοχικό, μαγειρευτά  και πολλά άλλα!!

Πολύ γνωστές τοπικές πίτες είναι :

- Λαδόπιτα , φτιαγμένη με αφράτο ζυμάρι και σερβιρισμένη με σκυριανό τυρί.

-Τεροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα)

- Τραχανόπιτες,  γαλατόπιτες, οι ρυζόπιτες
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και άλλα χαρακτηριστικά πιάτα της Σκυριανής κουζίνας, όπως: 
-Αγαλιποκεφτέδες που γίνονται από αγαλίπες δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας,

-Κόκορα κοκκινιστό

-Τάφτιτσα ένα είδος ντόπιων μανιταριών που τηγανίζονται και σερβίρονται με σκόρδο.

-Μανίτες, δηλαδή μανιτάρια που μαζεύονται από το δάσος και τρώγονται ψητά

-Φάβα με μάραθο

-Γλυκό και ξινό τραχανά

Θα συνοδεύσεις κάθε πιάτο με τα Σκυριανά  κρασιά (λευκό, κόκκινο και ροζέ), τσίπουρο, ούζο, λικέρ κ.α.

Αν θες να φας κάτι γλυκό, έχεις πολλές επιλογές, από γλυκά του ταψιού, αλλά και του κουταλιού, λουκουμάδες, τηγανίτες, , τοπικό παστέλι, ξεροτήγανα με το υπέροχο μέλι τους και πολλά πολλά ακόμα!
Για το τέλος σας άφησα μια συνταγή για μια παραδοσιακή συνταγή για Λαδόπιτα:
Υλικά για 6 μερίδες

3 ½ φλιτζάνια αλεύρι

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 πρέζα αλάτι

Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε  ένα μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Αφού ανακατέψουμε το μίγμα δημιουργούμε στο κέντρο ένα μικρό πυρήνα όπου προσθέτουμε την μαγιά. Αμέσως μετά ρίχνουμε

περίπου 1 ½ φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε την ζύμη μέχρι να γίνει ένα σώμα, για περίπου 10 λεπτά

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου. (Ώσπου να γίνει 2 φορές σε όγκο)

Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μερίδες και ξανά ζυμώνουμε για λίγο

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για 20 λεπτά

Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι. Αφού ζεσταθεί καλά ανοίγουμε τις μερίδες μας στην διάμετρο του τηγανιού και τις τηγανίζουμε μία – μία μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές της λαδόπιτας. Τότε είναι έτοιμες. Σερβίρονται σκέτες ή με Σκυριανό ξινοτύρι.

Καλή όρεξη!!!

Σχόλια