Ποια είναι η νοτιότερη πόλη του κόσμου;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html

Υπάρχουν συνολικά τρεις πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της νοτιότερης πόλης στον κόσμο, το Πουέρτο Γουίλιαμς στην Χιλή, το Πούντα Αρένας επίσης στην Χιλή και στην Αργεντινή η Ουσουάια, αλλά την μάχη φαίνεται να την κερδίζει η τελευταία. Στην πόλη υπάρχουν πλήθος από τουριστικά μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ και άλλες τουριστικές δραστηριότητες οι οποίες, συγκριτικά με το μέγεθος των «ανταγωνιστριών» πόλεων, είναι σχεδόν ανύπαρκτες τόσο στο Πούντα Αρένας όσο και στο Πουέρτο Γουίλιαμς. Μπορεί να είναι  νοτιότερα το Πουέρτο Γουίλιαμς με 2.000 κάτοικους, αλλά δεν θεωρείται πόλη ούτε καν από τα κριτήρια που θέτει η ίδια η Χιλιανή κυβέρνηση.

Η Ουσουάια (Ushuaia) είναι πόλη της Αργεντινής και πρωτεύουσα της επαρχίας της «Γης του Πυρός» με πληθυσμό 64.000 Θεωρείται ως η νοτιότερη πόλη του κόσμου, γεγονός που συνεισφέρει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία αφού είναι ένας κύριος τουριστικός προορισμός, τόσο στους τουρίστες που φτάνουν εκεί οδικώς ή αεροπορικώς από την Αργεντινή ή την Χιλή όσο και σε αυτούς που επισκέπτονται την Ανταρκτική με κρουαζιερόπλοια.

Κλίμα:
Η Ουσουάια έχει ένα υποπολικό ωκεάνιο κλίμα με θερμοκρασίες γύρω στον 1,6 °C τον χειμώνα (Ιούλιο) και 10,4 °C το καλοκαίρι (Ιανουάριος). Το ιστορικό χαμηλό είναι −25 °C και το ψηλό 29 °C που έγινε το μήνα Δεκέμβριο (καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο). Η ιστορικά χαμηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι -6 °C. Κατά μέσο όρο η πόλη έχει 200 μέρες τον χρόνο με βροχή ή χιόνι και πολλές συννεφιασμένες και ομιχλώδεις μέρες.
Η πόλη υποφέρει από τραχείς χειμώνες και κάποτε ήταν γνωστή με την ονομασία «Σιβηρία του Νότου».

Εκτός του εκπληκτικού φυσικού τοπίου το διασημότερο αξιοθέατο της Ουσουάια είναι ο παλιός σιδηρόδρομος της πόλης ο οποίος εξυπηρετούσε τον οικισμό γύρω απο τις φυλακές. Η ονομασία του τα λέει όλα, «το τρένο στο τέλος του κόσμου».

Η πρωτιά της Ουσουάια αμφισβητείται από το Πούντα Αρένας, την πρωτεύουσα της νοτιότερης περιοχής της Χιλής, που βρίσκεται στα Στενά του Μαγγελάνου και είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Μαγαγιάνες ι λα Αντάρκτικα Τσιλένα. Το Πούντα Αρένας είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις σε ολόκληρη την περιοχή της Παταγονίας με πληθυσμό 127.000 κατοίκους το 2012. Η πόλη βρίσκεται βόρεια της Ουσουάια, αλλά οι αρχές της Χιλής ισχυρίζονται ότι το Πούντα Αρένας είναι μια πιο "πραγματική" πόλη από την Ουσουάια μιας και είναι πολύ μεγαλύτερη, τόσο στον πληθυσμό, όσο και σαν περιοχή. Η Ουσουάια έχει έκταση μόλις 23 τετ. χλμ, ενώ το Πούντα Αρένας εκτείνεται σε περισσότερα από 17.000 τετ. χλμ. Αυτό, το καθιστά ισχυρό υποψήφιο για τον τίτλο της "νοτιότερης πόλης του κόσμου".

Αν το μέγεθος δεν αποτελεί κριτήριο, το Πουέρτο Τόρο είναι ο νοτιότερος οικισμός του κόσμου, με μόνιμο πληθυσμό 36 ανθρώπους, κυρίως ψαράδες και τις οικογένειές τους. Είναι η μόνη κοινότητα στη Γη που βρίσκεται κάτω από τον 55ο νότιο παράλληλο. Είναι επίσης η μόνη χιλιανή τοποθεσία και λιμάνι με ακτές και νερά που βρέχονται από στον Ατλαντικό Ωκεανό (η Χιλή βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό).
 Πουέρτο Τόρο

Το Πουέρτο Τόρο ιδρύθηκε το 1892 κατά τη διάρκεια του κυνηγιού χρυσού στη Γη του Πυρός και κάποτε ήταν μια από τις σημαντικότερες κοινότητες της περιοχής. Μόλις μειώθηκε η προοπτική του χρυσού, οι άνθρωποι έφυγαν και το Πουέρτο Τόρο έγινε ένας μικρός οικισμός.


Σχόλια