Ελληνική κουζίνα:Ποια φαγητά μας θεωρούνται "παράξενα";


Όλοι έχουμε δει περίεργα φαγητά και τροφές σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και και ελληνικά πιάτα που ενώ είναι τόσο νοστιμα, θεωρούνται από άλλους λαούς παράξενα! Δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τα περισσότερα, καθώς και άλλοι λαοί τα προτιμούν, αλλά περί ορέξεως....

Κοκορέτσι

Λόγω της  Ε.Ε., με αφορμή τη νόσο των τρελών αγελάδων, που είχε εκδώσει οδηγία προς απαγόρευση κατανάλωσης ορισμένων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών (όπως η σπλήνα, τα μυαλά και τα κεφαλάκια), θεωρείται απαγορευμένο και το κοκορέτσι! Λογικό να τους φαίνεται περίεργο που συνεχίζουμε να το τρώμε! Είναι πολύ νόστιμο και όσοι το δοκιμάζουν το ξανατρώνε!

Πατσάς

Γνωστός και ως η σούπα των ξενύχτηδων, αφού αποτελεί κλασική επιλογή πολλών τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά από μια μεγάλη έξοδο με τις ανάλογες κραιπάλες. Συνήθως φτιάχνεται με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια και μεταξύ μας, εγώ προσωπικά δεν τρελαίνομαι. Όσοι όμως τρώνε, είναι φανατικοί!

Σαλιγκάρια ή Χοχλιοί

Δεν είμαστε φυσικά οι μόνοι που τρώμε σαλιγκάρια, τα προτιμούν και οι Γάλλοι. Αλλά μόνο εμείς τα λέμε χοχλιούς (στην Κρήτη τουλάχιστον) και τα μαγειρεύουμε και με τους δικούς μας τρόπους: μπουμπουριστούς, γιαχνί, με κολοκυθάκια στην κατσαρόλα ή με χόντρο ή ρύζι. Λιχουδιά για πολλούς!

Μαγειρίτσα

Όπως θεωρούν απαγορευμένη λιχουδιά το κοκορέτσι, έτσι και τη μαγειρίτσα που γίνεται με συκωταριά του αρνιού και μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας βράζει μαζί με το κεφαλάκι του αρνιού, άλλοτε και με τα ποδαράκια ή την κοιλιά, ακόμα και με πλεξιδούλες από εντεράκια. Πάσχα χωρίς μαγειρίτσα στην Ελλάδα δεν γίνεται! Αγαπημένη σούπα που γίνεται και άλλες εποχές και κυρίως σε γιορτές.

Τζιγεροσαρμάδες

Τι κόλλημα με τα εντόσθια στις συνταγές μας! Μια ακόμη παραδοσιακή συνταγή λοιπόν είναι και οι τζιγεροσαρμάδες ή αλλιώς ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια). Η ιδιαιτερότητα τους, πέρα από τη γέμιση είναι ότι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια, δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο). Αν τώρα, πας όλο αυτό να το εξηγήσεις σε άλλη γλώσσα....καλή επιτυχία! Το Google Tranlate χρειάζεται...μετάφραση!

Αρνί στη σούβλα

Μπορεί για εμάς να αποτελεί αγαπημένο πιάτο (η πετσούλα ειδικά !), για την Κυριακή του Πάσχα και όχι μόνο, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο ωστόσο, η θέα ενός ολόκληρου ζώου που γυρνάει πάνω σε μια σούβλα είναι αποκρουστική. Αν και σε πολλές χώρες θα δείτε πολύ χειρότερα!

Γαρδουμπάκια

Υποθέτω ότι επειδή μοιάζουν με μίνι κοκορετσάκια, που αντί να ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, μπαίνουν στην κατσαρόλα, φαίνεται παράξενο, λόγω της απαγόρευσης που είδαμε παραπάνω.

Σπινιάλο

Είναι ο τρόπος που επινόησαν οι παλιοί Καλύμνιου βουτηχτάδες για να διατηρούν για καιρό την ψίχα από τις φούσκες που με τόση δυσκολία έβγαζαν από τη θάλασσα. Αποστειρώνουν λοιπόν, μπουκάλια μέσα στα οποία φυλάνε το φαΐ από τις φούσκες μαζί με θαλασσινό νερό από τις ίδιες τις φούσκες, λίγο επιπλέον αλάτι και λίγο ελαιόλαδο το οποίο σκεπάζει το ζουμάκι και δεν αφήνει τον αέρα να εισχωρήσει στο νερό και να αλλοιώσει τις φούσκες. Τα σφραγισμένα αυτά μπουκάλια με το σπινιάλο διατηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα, αλλά δεν φαίνεται ελκυστικό!

Σχόλια