Προορισμός: Τα παρεξηγημένα...Καμένα Βούρλα

Πάμε να γνωρίσουμε ένα ακόμα όμορφο μέρος της χώρας μας, τα Καμένα Βούρλα. 
Τα Καμένα Βούρλα είναι χτισμένα σε μία πανέμορφη τοποθεσία του νομού Φθιώτιδας απέναντι από τις δαντελωτές ακτές της βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για ένα στενό πέρασμα γης ανάμεσα στη θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και το καταπράσινο όρος Κνημίδα που δεσπόζει πάνω και πίσω ακριβώς από την λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.


Γιατί ονομάζονται Καμένα Βούρλα;
Η αρχική ονομασία των σημερινών Καμένων Βούρλων ήταν «Παλιοχώρι», αλλά κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε μια τουρκική επιδρομή, οι κάτοικοι, σύμφωνα με μια παράδοση αναζήτησαν καταφύγιο σωτηρίας μέσα στα βούρλα. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, έγινε πολύς λόγος για τη σωτηρία τους και πάνω στη συζήτηση κάποιος είπε τη φράση «ας είναι καλά τα καημένα τα βούρλα».

Πρώτη επίσημη ονομασία ως «Καϋμένα Βούρλα» έχουμε στο βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α` στις 29 Αυγούστου 1912 περί αναγνωρίσεως των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Φθιώτιδος.

Τα Καμένα Βούρλα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς ενώ αποτελούν το μεγαλύτερο και πληρέστερο τουριστικό θέρετρο της Κεντρικής Ελλάδας. Έχουν πλούσια τουριστική παράδοση η οποία ξεκίνησε στα μακρινά χρόνια του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1926 όταν ο χημικός Μιχαήλ Περτέσης ανακάλυψε τις ευεργετικές για τον άνθρωπο θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, μέτρησε πως η περιεκτικότητα των υδάτων σε ραδόνιο είναι μοναδική και ανώτερη των περισσότερων Ευρωπαϊκών πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες.

Αγαπημένος προορισμός συνταξιούχων και spa lovers, εξαιτίας των ιαματικών πηγών και των wellness hotels, τα Καμένα Βούρλα παραμένουν άγνωστα κι ανεξερεύνητα από τα υπόλοιπα target groups. Κι όμως διαθέτουν τις δικές τους… Σεϋχέλλες( Τα γνωστά μας Λιχαδονήσια!) , φώκιες, θαλάσσια ναυάγια για τους λάτρεις της κατάδυσης και μπορούν να γίνουν βάση για εκδρομές στα καταπράσινα γύρω βουνά και τα γραφικά χωριά της Φθιώτιδας. Στα συν τα καθαρά, ήρεμα (εξαιτίας του Μαλιακού κόλπου) και κάπως... χλιαρά λόγω των πηγών νερά. Χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κνημίς, τα Καμένα Βούρλα προσφέρουν ωραία θέα απ’ όλα τα σημεία. Η πόλη περηφανεύεται για την παραλία της την οποία κατακλύζουν κάθε απόγευμα ντόπιοι και επισκέπτες για να θαυμάσουν ένα ηλιοβασίλεμα πράγματι ειδυλλιακό. Εδώ μπορείς να γευτείς φρέσκα ψάρια της περιοχής στις πολυάριθμες ταβέρνες αλλά και παραδοσιακά γλυκά και ωραίους λουκουμάδες.

Οι παραλίες στα Καμένα Βούρλα είναι αρκετές για να απολαύσεις την διαμονή σου:
Ασπρονέρι
Το Ασπρονέρι είναι απο τις καλύτερες και πιο καθαρές παραλίες του Μαλιακού κόλπου. Βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα έξω απο τα Καμένα Βούρλα και σφίζει απο ζωή κάθε μέρα καθώς πλήθος κόσμου συρρέει απο όλη τη Φθιώτιδα για να απολαύσει τα καθαρά και δροσερά νερά του.
• Η παραλία και ο βυθός καλύβονται απο μικρά βότσαλα
• Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της με ξαπλώστρες και καντίνα με τα απαραίτητα είδη.
• Επίσης λειτουργούν ντουζ και αλλακτήρια.
Μεγάλη προσοχή βέβαια θέλει η περιοχή του Φαρου καθώς δεν ενδείκνυται για κολύμπι λόγω των ισχυρών ρευμάτων.

Παραλία Φλοίσβος
Η παραλία κοντά στην έξοdo της πόλης προς Λαμία, παραλία αμμώδης και ρηχή η οποία τελειώνει στο camping των Καμένων Βούρλων.

Παραλία Καμένων Βούρλων
Η κεντρική παραλία μπροστά από την εκκλησιά με μικρό βότσαλο και ειδική εγκατάσταση ΑΜΕΑ. Ιδανική γι' αυτούς που θέλουν να είναι κοντά σ' όλα τα παραλιακά καταστήματα.

Πλαζ Isabella
Η πλαζ Isabella βρίσκεται στο κέντρο των Καμένων Βούρλων.
• Η είσοδος είναι ελευθερη και μέσα στη πλαζ λειτουργεί cafe-bar όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφέ κατα τη διάρκεια όλης της ημέρας ή το ποτό σας τις νυχτερινές ώρες.
• Η πλαζ είναι πλήρως οργανωμένη
• Επίσης λειτουργούν διάφορα θαλλάσια παιχνίδια και σπορ.

Παραλία Αγίας Μαρίνας
Η παραλία Μαρίνας είναι μια απο τις πιο καθαρές των Καμένων Βούρλων και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα απο το κέντρο της λουτρόπολης
• Η χρήση της παραλίας είναι ελευθερη και λειτουργεί cafe-bar όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφέ κατα τη δειάρκεια όλης της ημέρας ή το ποτό σας τις νυχτερινές ώρες.
• Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη
• Επίσης λειτουργούν διάφορα θαλλάσια παιχνίδια και σπορ.

Παραλία Μουράγιο -  Παραλία Sissy - Ποσειδώνας
Και φυσικά, θα βρεις καθημερινά δρομολόγια για τα Λιχαδονήσια! 
Κάθε μέρα πραγματοποιούν δρομολόγια τα καραβάκια Λιχαδονήσια Ι» και «Λιχαδονήσια ΙΙ» από τα Καμένα Βούρλα.
Είναι βραχώδες και με απότομες πλαγιές κάνοντας το ιδανικό για ορειβασία ή κατάβαση σε πολλά σημεία του. Η θέα είναι εκπληκτική από οποιοδήποτε σημείο του βουνού καθώς απλώνεται εμπρός σου η κωμόπολη των Καμένων Βούρλων, ολόκληρος ο Μαλιακός Κόλπος και ένα μέρος της πανέμορφης Εύβοιας. Παρατηρώντας τη θάλασσα παρατηρείς κάποιους μικρούς νησιωτικούς σχηματισμούς. Είναι οι νήσοι Λιχάδες και η Στρογγυλή ή τα Λιχαδονήσια σε απόσταση μόλις 10 ναυτικών μιλίων από τα Καμένα Βούρλα. Ο μύθος λέει πως ο Λίχας, γίγαντας της μυθολογίας, πάλευε με τον Ηρακλή, γιό του Δία, και ο Ηρακλής τον νίκησε και τον σκόρπισε στην θάλασσα. Το σώμα του είναι οι  Λιχάδες και το κεφάλι του είναι η νήσος  Στρογγυλή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πανέμορφους σχηματισμούς με καταπράσινα νερά και πολλές μικρές παραλίες με χρυσή άμμο!
Σήμερα τα Καμένα Βούρλα εξακολουθούν να αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθώς συνδυάζουν εξαιρετικά το βουνό με την θάλασσα. Τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις με την γραφικά ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή με την ήσυχη διαμονή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παραθεριστή. Η παραλία των Καμένων Βούρλων προσφέρεται για μακροβούτια στα καθαρά νερά του Βόρειου Ευβοϊκού ενώ κατά το μήκος όλης σχεδόν της παραλιακής ζώνης των Καμένων Βούρλων ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει νόστιμα ψάρια της περιοχής ή να πιει τον καφέ και το ποτό του πάνω από τα συνήθως γαλήνια νερά του κόλπου. Ειδικά όταν επικρατεί άπνοια είναι τέτοια η γεωγραφική θέση των καμένων Βούρλων που νομίζει κανείς ότι βρίσκονται στις όχθες μίας πανέμορφης λίμνης!
Πρόσβαση:
Τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται σε απόσταση 175 χιλιομέτρων από την Αθήνα και μόλις 40 χιλιομέτρων από την Λαμία, με εύκολη πρόσβαση καθώς ανάμεσα στον οικισμό και το όρος Κνημίδα περνάει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Μπορείς να επιλέξεις για προορισμό σου τα Καμένα Βούρλα γιατί καταφέρνει να συνδυάζει βουνό και θάλασσα με απόλυτη αρμονία. Μια επίσκεψη θα σε πείσει!

Αναδρομή στο παρελθόν:
Τα Καμένα Βούρλα την δεκαετία του '70!

Σχόλια