Ήξερες ότι ο λευκός θόρυβος σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα;



Δεν μπορείς να κοιμηθείς σε απόλυτη ησυχία; Ξυπνάς με τον παραμικρό θόρυβο; Κάνεις ανήσυχο ύπνο στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι όλο το βράδυ; Το μωράκι σου δεν κοιμάται εύκολα; Ο λευκός θόρυβος πιθανών να είναι η λύση για εσάς! Ή μήπως ο ροζ θόρυβος; Ή ο καφέ; 

Όλα ξεκινάνε από την κοιλιά της μάνας μας! Ένα μωρό στην κοιλιά της μητέρας του δεν έχει ποτέ ησυχία όσο ήσυχο και να είναι το περιβάλλον της μητέρας. Όλοι οι ήχοι του περιβάλλοντος που ακούει η μητέρα καθαρά, τονίζονται από τους καρδιακούς παλμούς της μητέρας, την αναπνοή και την κυκλοφορία του αμνιακού υγρού και εν μέρει παραμορφώνονται στα αυτιά του μωρού. Και αυτό που ακούει τελικά ένα μωρό στην κοιλιά είναι μια παρήχηση. Ο θόρυβος αυτός θεωρείται "Λευκός Θόρυβος" ή ακόμα και "Ροζ Θόρυβος".

Από ότι φαίνεται ο θόρυβος έχει αποχρώσεις, και οι διαφορές τους βρίσκονται στην συχνότητα και την ένταση τους. Ο Λευκός Θόρυβος (White Noise) είναι ένα ηχητικό μείγμα που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα στο εύρος της ανθρώπινης ακοής, σε ίσες αναλογίες. Δηλαδή, μία μίξη ήχων που περιλαμβάνει ψηλούς και χαμηλούς τόνους και κάθε ήχο ανάμεσα στα δύο άκρα. Ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ή να ακούσει καθαρά μέσα από αυτή τη συνεχόμενη παρήχηση όλων αυτών των συχνοτήτων, και έτσι ο ήχος του περιβάλλοντος γίνεται λιγότερο καθαρός. Ο αληθινός λευκός θόρυβος ηχεί σαν τα παράσιτα της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου. Άλλοι ήχοι που παρομοιάζουν με λευκό θόρυβο είναι αυτοί της ηλεκτρικής σκούπας, του ανεμιστήρα ή του σεσουάρ. Και λέω παρομοιάζουν διότι στην πραγματικότητα, το περιβάλλον μας περιέχει συνδυασμό λευκού, ροζ και καφέ θορύβου, μεταξύ άλλων.



Υπάρχει και ο Ροζ Θόρυβος (Pink Noise), ο οποίος είναι λευκός θόρυβος με μειωμένες υψηλές συχνότητες και πολλοί άνθρωποι τον θεωρούν πιο χαλαρωτικό και από τον λευκό θόρυβο λόγω των πιο μπάσων ήχων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ροζ θορύβων είναι ο ήχος της βροχής ή των χαλαρών κυμάτων της θάλασσας.



Υπάρχει και ο Καφέ Θόρυβος (Brown Noise) ο οποίος είναι μια βαθύτερη εκδοχή του ροζ θορύβου, με αρκετά μπάσα, όπως ένας ισχυρός άνεμος ή δυνατοί καταρράκτες.


Τέλος, υπάρχει και ο Μαύρος Θόρυβος ο οποίος στην ουσία αναφέρεται στην απόλυτη σιωπή ή στην σιωπή με λίγους τυχαίους, διάσπαρτους ήχους.


Όσο για τον ύπνο, σύμφωνα με μελέτες, η ακρόαση Λευκού Θορύβου ενδεχομένως να χαρίζει ήρεμο ύπνο, καθώς καλύπτει άλλους ήχους που μπορεί να μας ταράξουν την ώρα που κοιμόμαστε. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ο Ροζ Θόρυβος μπορεί να είναι ακόμη καλύτερος και πιο αποτελεσματικός για έναν ιδανικό ύπνο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής, ορισμένες συσκευές λευκού θορύβου που προορίζονται για βρέφη θα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 7 μέτρων από την κούνια και να είναι σε μέτρια ένταση.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, η ακρόαση Λευκού Θορύβου μπορεί να βελτιώσει ορισμένες πτυχές της γνωστικής απόδοσης σε άτομα με δυσκολία συγκέντρωσης. Σύμφωνα με έρευνες ο Ροζ Θόρυβος μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Τέλος, μελέτες δείχνουν ότι ο λευκός θόρυβος μπορεί να χρησιμεύσει ως "απλή, βολική και μη επεμβατική παρέμβαση που βελτιώνει τη διαταραγμένη συμπεριφορά σε ηλικιωμένους", καθώς αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη διάθεση και τη συμπεριφορά ηλικιωμένων με άνοια.

Προσωπικά με χαλαρώνει ο Ροζ Θόρυβος, οπότε πειραματιστείτε και εσείς και βρείτε την απόχρωση του θορύβου που ηρεμεί και χαλαρώνει εσάς αλλά και τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Αφήστε μας σχόλια αν χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο για έναν καλό ύπνο!



Σχόλια