Τα 10 λιγότερο γνωστά βιβλία της Αγκάθα Κρίστι

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html



Η Sophie Hannah,  συγγραφέας των νέων μυστηρίων του αγαπημένου μας ντετέκτιβ Poirot , επιλέγει τα αγαπημένα της λιγότερο γνωστά διαμαντάκια της Agatha Christie:

Το 2013, όταν μου ζητήθηκε για πρώτη φορά από την οικογένεια της Agatha Christie να γράψω ένα νέο μυστήριο με τον Hercule Poirot (έχω γράψει τρία ακόμη), αποφάσισα ότι έπρεπε να ξαναδιαβάσω όλα τα βιβλία της - όχι μόνο τους διάσημους τίτλους για τα οποία μιλάμε συνέχεια, αλλά και αυτά που δεν αναφέρονται τόσο συχνά, μερικά από τα οποία είναι υπέροχα, ευχάριστα, αξέχαστα και αξίζουν περισσότερη προσοχή.

Όλοι ήδη γνωρίζουν ότι η Christie είναι η αξεπέραστη Βασίλισσα μυστηρίου, της οποίας οι ανατροπές δεν έχουν ξεπεραστεί σε 100 χρόνια και των οποίων η μυθοπλασία είναι μυθική και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν τα μυθιστορήματα της Christie που είναι πρώτα στις προτιμήσεις του κόσμου: Murder On the Orient Express, And Then There Were None, με το The Murder of Roger Ackroyd και το Death on the Nile να ακολουθούν κοντά.


Όλα αυτά τα μυθιστορήματα είναι εξαιρετικά, φυσικά, και οι πωλήσεις δείχνουν ότι είναι αναμφισβήτητα τα πιο δημοφιλή βιβλία της Christie Ωστόσο, έχω μια θεωρία: αν όλοι διάβαζαν (ή ξαναδιαβάσουν) ολόκληρο το έργο της Christie και έδιναν σε κάθε μυθιστόρημα μια δίκαιη ευκαιρία, ανεξάρτητα από τη φήμη και τη δημοφιλία του, υποψιάζομαι ότι θα ανακαλύψουν, όπως έκανα κι εγώ, κάποια αδικαιολογήτως παραμελημένα και υποτιμημένα διαμαντάκια. Όπως:


The Big Four


Αυτό το μυθιστόρημα, στο οποίο ο Poirot και ο καλύτερος φίλος του Captain Hastings εμπλέκονται στη διεθνή ίντριγκα καθώς αγωνίζονται για να σταματήσουν τέσσερις σούπερ κακούς στην αναζήτησή τους για παγκόσμια κυριαρχία, δεν ακούγεται σαν τυπική Christie και δεν είναι. 

Death Comes As the End


Το πρόβλημα ξεκινά σε αυτό το αρχαίο αιγυπτιακό μυστήριο όταν ένας ιερέας μετακινεί την ερωμένη του στο σπίτι της οικογένειας. Σύντομα θα βρεθεί νεκρή στο βάθος ενός γκρεμού, και η κόρη του ιερέα υποψιάζεται σκευωρία. Το εξαιρετικό podcast All About Agatha έδωσε σε αυτό το μυθιστόρημα πολύ χαμηλή βαθμολογία και δεν καταλαβαίνω γιατί. Είναι μια συγκινητική ιστορία, με κομψό τρόπο, με έναν ισχυρό, συμπαθητικό βασικό χαρακτήρα, ενδιαφέρουσα οικογενειακή δυναμική και κάποια εξαιρετική και λεπτή παραπλάνηση του αναγνώστη: μια πολύ ορατή, αλλά ανεξήγητη λεπτομέρεια" σκάει" στον μυαλό του αναγνώστη, αλλά παραμένει εντυπωσιακή μέχρι που η εξαιρετικά απλή λύση αποκαλύπτεται.

By the Pricking of My Thumbs


Μια επίσκεψη σε μια ηλικιωμένη θεία σε ένα γηροκομείο είναι η αρχή για τον Tommy και την Tuppence Beresford για μια έρευνα που αφορούσε μαύρη μαγεία και περίεργες εξαφανίσεις. Ο Tommy και η Tuppence μπορεί να μην είναι οι πιο διάσημοι ή δημοφιλείς ντετέκτιβ της Christie, αλλά τους αγαπώ, και αυτό το μυθιστόρημα έχει μία από τις καλύτερες και πιο ανατριχιαστικές ενάρξεις που έχω δει ποτέ - ένας ηλικιωμένος κάτοικος του γηροκομείου ρωτά απροσδόκητα την Tuppence: Ήταν το δικό σου παιδί; Να, εκεί πίσω από το τζάκι; " Αυτό που ακολουθεί είναι μια ακαταμάχητη, και πολύ αγωνιώδης, περιπέτεια που είναι μια χαρά για ανάγνωση. 

The Pale Horse


Ένας καθολικός ιερέας δολοφονείται αφού άκουσε την εξομολόγηση μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας και τα ανησυχητικά γεγονότα που ακολουθούν μεταφέρουν τον πρωταγωνιστή Mark Easterbrook σε ένα χωριό που μπορεί να περιέχει ή όχι μάγισσες και ξόρκια που προκαλούν θάνατο. Αυτό είναι ένα αυτόνομο μυθιστόρημα που δεν ακολουθείται από έναν αγαπημένο ντετέκτιβ της Christie και είναι απολύτως υπέροχο σε όλα τα σημεία. Η ατμόσφαιρα του υπερφυσικού χαρακτήρα είναι ισχυρή, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές από τις συνήθεις ανθρώπινες κακές συμπεριφορές για τις οποίες η Christie έγραψε τόσο καλά. 

The Unexpected Guest


Ζητώντας βοήθεια σε ένα απομονωμένο σπίτι μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα στην ομίχλη, ο Michael Starkwedder σκοντάφτει σε έναν φόνο και αποφασίζει να βοηθήσει τον δολοφόνο να καλύψει το έγκλημα. Η Christie στα καλύτερα της και το βιβλίο και το έργο βασίζονται σε μια από τις πιο έξυπνες ιδέες που μπορώ να φανταστώ έναν συγγραφέα να έχει, μία επιτυχία τόσο ιδιοφυϊή που τόσο η Christie όσο και ο Όσμπορν χειρίζονται τόσο καλά.

At Bertram’s Hotel


Η Miss Marple δεν περιμένει να ανακαλύψει ότι το ευχάριστο ξενοδοχείο Bertram είναι μια φωλιά σκιερών και εγκληματικών εξελίξεων και οι διακοπές της στο Λονδίνο ενισχύονται σημαντικά από το καστ των εκκεντρικών χαρακτήρων που συναντά εκεί. Η πλοκή αυτού του μυθιστορήματος ανήκει περισσότερο στο θρίλερ παρά στο είδος του μυστηρίου, και παρόλο που προτιμώ προσωπικά ένα παραδοσιακό παζλ μυστηρίου, οι υπέροχες λεπτομερείς περιγραφές του ξενοδοχείου και τι σημαίνει για τη Miss Marple το κάνουν αυτό μια υπέροχη ανάγνωση και μια μελέτη χαρακτήρων.

Halloween Party


Η έφηβη Joyce βρέθηκε πνιγμένη σε μια μπανιέρα λίγες ώρες μετά το πάρτι του Halloween, κατά την οποία ομολόγησε ότι ήταν μάρτυρας δολοφονίας. Αυτό το μυθιστόρημα περιλαμβάνει έναν από τους αγαπημένους μου δευτερεύοντες χαρακτήρες της Christie - συγγραφέα μυστηρίου και φίλος του Poirot, Ariadne Oliver, ένας χαρακτήρας που, όπως ισχυρίστηκε η Christie, δημιουργήθηκε με μια «ισχυρή ορμή» του εαυτού της που προστέθηκε στο μείγμα. Ο Poirot και ο Oliver είναι σε καλή κατάσταση καθώς δουλεύουν μαζί για να λύσουν το μυστήριο και με ξεγέλασε εντελώς. Αυτό το μυθιστόρημα περιέχει το καλύτερο είδος στοιχείων: ένα που φαίνεται προφανές και απαράδεκτο μόνο όταν αποκαλυφθεί η λύση.

Murder in Mesopotamia


Σε μια ανάθεση σε μία αρχαιολογική ανασκαφή στην ιρακινή έρημο, η νοσοκόμα Amy Leatheran χρειάζεται τη βοήθεια του Poirot όταν ο ταλαιπωρημένος ασθενής της βρέθηκε δολοφονημένος. Αυτό το μυθιστόρημα υποτιμάται με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα αυτής της λίστας. Υπάρχει μια πτυχή της ιστορίας που απλά δεν λειτουργεί - δεν είναι εύλογο - αλλά αφού κάθε άλλη λεπτομέρεια το κάνει αυτό είναι ένα φανταστικό μυθιστόρημα Christie (ο υπέροχος αφηγητής, το σκηνικό και η ατμόσφαιρα, η έξυπνη μέθοδος του δολοφόνου, η αγωνία, η καθαρή απόλαυση) Νομίζω ότι πρέπει να του δοθεί επίσημη χάρη για αυτό το ασήμαντο στοιχείο.

Cat Among the Pigeons


Ο θάνατος ενός πρίγκιπα που φεύγει από το Ραμάτ προκαλεί επικίνδυνες επιρροές σε ένα σχολείο θηλέων, όπου οι μαθήτριες και το προσωπικό τρομοκρατούνται από έναν δολοφόνο γνωστό ως The Cat. Ο Poirot δεν εμφανίζεται μέχρι το τέλος, αλλά αυτή είναι ωστόσο μια συναρπαστική ιστορία για τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν φόνο και χάος σε ένα οικοτροφείο. Λατρεύω τις ιστορίες που γίνονται στα σχολεία - είναι ένα απωθημένο από τις μέρες μου στο Malid Towers του Enid Blyton - και αυτό το σχολείο, που πιστεύεται ότι βασίζεται στο Benenden όπου η κόρη της Christie, Rosalind ήταν μαθήτρια, μας δίνει πολουσιοπάροχα.

Sparkling Cyanide


Έξι φίλοι κάθονται για δείπνο σε ένα τραπέζι για επτά. Η άδεια θέση είναι μια υπενθύμιση της όμορφης κληρονόμου, της Rosemary, που δηλητηριάστηκε στο ίδιο τραπέζι ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα. Οι φανατικοί της Christie αξιολογούν υψηλά αυτό το παθιασμένο και σκοτεινό αυτόνομο μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι τόσο γνωστό στους πιο γενικούς αναγνώστες. Υπάρχει μια πραγματική ψυχολογική αντίληψη εδώ και το βάθος του χαρακτήρα - και υπάρχει επίσης μια εξαιρετικά λαμπρή και περίεργη ένδειξη που περιστρέφεται γύρω από τη γραμματική και τα μέρη του λόγου που αποδεικνύεται ότι είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε αυτό το απίστευτα μελετημένο και ικανοποιητικό μυστήριο.

Εσείς συμφωνείτε με την Sophie Hannah; Έχετε άλλα αγαπημένα βιβλία της, όχι τόσο γνωστά; Γράψτε μας στα σχόλια!



Σχόλια