Βόλτα στο Διάστημα: Μυστηριώδεις Εκπομπές Ραδιοκυμάτων από τον Γαλαξία μας!

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Το πρώτο ραδιοκύμα που εκπέμπει γρήγορα (FRB) καταγράφηκε στον γαλαξία μας από αστρονόμους, πιθανώς με ένα μαγνητικό αστέρι νετρονίων, 30.000 έτη φωτός μακριά από τον ήλιο μας.


Περισσότερο από μια δεκαετία, οι αστρονόμοι προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευση των μυστηριωδών και στιγμιαίων ραδιοκυμάτων που Έφτασε από μακρινούς γαλαξίες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα την πρώτη «έκρηξη» του γαλαξία μας και έφτασαν στην πιθανή πηγή του, ένα μικρό περιστρεφόμενο κατάλοιπο ενός αστέρα που είχε καταρρεύσει προηγουμένως.

Η απροσδόκητη ανακάλυψη παρέχει στους επιστήμονες πολύτιμα δεδομένα που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα FRB προέρχονται από αστέρια νετρονίων, τα οποία είναι μαγνητικά αστέρια που παραμένουν μετά από ισχυρές εκρήξεις σουπερνόβα. "Είναι το πιο φωτεινό ραδιοκύμα που έχει εντοπιστεί ποτέ στον γαλαξία μας", δήλωσε ο αστροφυσικός Ντάνιελ Μίτσελ από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, ο οποίος εργάζεται για την ομάδα διαχείρισης του καναδικού τηλεσκοπίου Chime.



Info: Η πρώτη εκπομπή FRB είχε παρατηρηθεί το 2007, όταν ο Duncan Lorimer και ο φοιτητής του David Narkevic διερεύνησαν τα αρχεία παρατηρήσεων από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία. Εκείνη η εκπομπή είχε διαρκέσει λιγότερο από 5 milliseconds και η προέλευσή της παρέμεινε ανεξήγητη, όπως και οι δεκάδες που ακολούθησαν - όλες εκτός του δικού μας Γαλαξία.

Η τελευταία ανακάλυψη έγινε στις 28 Απριλίου, όταν το τηλεσκόπιο Chime εντόπισε εκπομπή FRB χιλιοστών του δευτερολέπτου από την περιοχή στην οποία βρισκόταν ο μαγνήτης SGR1935 + 2154. 
Οι φλας FRB υψηλής ενέργειας είναι ένα από τα πιο ισχυρά και μυστηριώδη φαινόμενα στο σύμπαν που οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν μια πλήρως ικανοποιητική εξήγηση για τη δημιουργία και την προέλευσή του.

Σε πολύ λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, η ενέργεια απελευθερώνεται περισσότερο από 100 εκατομμύρια φορές γρηγορότερα από την ενέργεια του ήλιου και αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει δεδομένα παρατήρησης που δείχνουν ότι οι μαγνήτες – ένα ειδικό υποσύνολο των πάλσαρ – είναι πιθανό να προκαλέσουν FRBs.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τέσσερα σχετικά άρθρα στο περιοδικό Nature και δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου ότι πιστεύουν ότι ο μαγνητισμός θα μπορούσε να παράγει μερικά, αν όχι όλα, FRBs, χωρίς να αποκλείσει άλλες πιθανές πηγές. Υπάρχει ένα μεγάλο μυστήριο ως προς το τι παράγει αυτές τις μεγάλες εκρήξεις ενέργειας που έχουμε δει μέχρι τώρα να έρχεται το μισό του σύμπαντος. "Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να συνδέσουμε ένα από αυτά τα παράξενα FRB με ένα μοναδικό αστροφυσικό αντικείμενο", δήλωσε ο Kioshi Masui, επίκουρος καθηγητής φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. "Αυτό το συγκεκριμένο FRB, που προήλθε από τον γαλαξία μας, είναι χιλιάδες φορές πιο φωτεινό από οποιαδήποτε άλλη μαγνητική λάμψη που έχουμε δει ποτέ." Αυτή η εκπομπή συνοδεύτηκε από έκρηξη ακτίνων Χ από την ίδια πηγή.

Ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα πώς παράγονται οι μαγνήτες FRB.



Info: Οι πιο ισχυρές εκπομπές ραδιοκυμάτων στο σύμπαν παράγονται από τη λεγόμενη ακτινοβολία συγχροντρόν, στην οποία ένα αέριο που περιέχει ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας αλληλεπιδρά με μαγνητικά πεδία, το οποίο εκπέμπει πολλή ενέργεια στη ραδιοσυχνότητα.
Με τον ίδιο μηχανισμό, Τα ραδιοκύματα δημιουργούνται συχνά από μαζικές μαύρες τρύπες. Όταν περιβάλλεται από καυτά αέρια. Αλλά οι αστροφυσικοί υποπτεύονται ότι τα μαγνητικά αστέρια παράγουν ραδιοκύματα μέσω μιας εντελώς διαφορετικής διαδικασίας.




Σχόλια