Τα 13 καλύτερα βιβλία του Stephen King...που θα σας τρομάξουν πολύ!



Ομολογώ ότι γνώρισα τον Βασιλιά μεγαλώνοντας! Να είναι καλά η φίλη μου η Ελένη που μου τον "σύστησε", δίνοντας μου να διαβάσω το Κοράκι και τον Θόλο! Τον αγάπησα από τις πρώτες λέξεις και τον διαβάζω ασταμάτητα από τότε! Έχει και πολλά βιβλία, που να προλάβω!!! Έτσι αποφάσισα να ψάξω και να σας δώσω μια λίστα με τα καλύτερα του βιβλία, όπως προτείνουν φανατικοί του αναγνώστες!

Η κατάταξη των καλύτερων βιβλίων του Βασιλιά, Stephen King γίνεται σαν ένα είδος τεστ. Αυτό που οι άνθρωποι αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους(πρόσωπα, αντικείμενα κ.α.) και δείχνει αναπόφευκτα κάτι για το ποιοι είναι - και τι φοβούνται περισσότερο. Τα πράγματα που μας τρομάζουν ή μας ενοχλούν είναι ένας χάρτης σε αυτό που μας ενδιαφέρει, τι εκτιμούμε, αυτό που αγαπάμε.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες εκδόσεων, οι ιστορίες του King έχουν περάσει από διαφορετικές γενιές. Για πολλούς, είναι μέρος της ενηλικίωσης τους. 

Η πραγματική συζήτηση για τα καλύτερα του King ξεκινά μόλις περάσετε από τα κλασικά του μυθιστορήματα, στο σχεδόν τέλειο απομνημονεύμα του Περί Συγγραφής και τα σειριακά βιβλία Dark Tower, τα καλύτερα από τα οποία (The Drawing of the Three and The Waste Land) ειλικρινά αισθάνονται ανολοκλήρωτα χωρίς τα άλλα. Ας αφήσουμε επίσης τις συνεργασίες του, όπως το Talisman και το Black House με τον Peter Straub, το Sleeping Beauties με τον γιο του Owen King και το Button Box του Gwendy με τον Richard Chizmar. Θα αφήσουμε επίσης τις συλλογές διηγημάτων, αλλά θα κρατήσουμε τα μυθιστορήματα.

13. Christine
Αυτό το βιβλίο του 1983 είναι πρωτότυπο King: the Haunted [Something]. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένα κόκκινο του 1958 Plymouth Fury με δικό του μυαλό, την ικανότητα να θεραπεύεται από ζημιές, και μια αγάπη για doo-wop και εκδίκηση. Όπως τα περισσότερα από τα καλύτερα του King, υπάρχουν πολλά περισσότερα που συμβαίνουν κάτω από την τρομακτική υπόθεση. Η Κριστίν αφορά την εμμονή. Αφορά επίσης την τοξική αρρενωπότητα, πολύ πριν χρησιμοποιηθεί ο όρος. 

12. 11/22/63
Η ιστορία του King, ένα ταξίδι στον χρόνο,  είναι μοναδική, επειδή η μέθοδος του να ταξιδεύει στο παρελθόν (ένα υπερφυσικό δάκρυ στον ιστό της πραγματικότητας) είναι τόσο ανακριβής. Ο δάσκαλος του σχολείου Τζέικ Έππινγκ δεν μπορεί απλά να κάνει κβαντικό άλμα μέχρι την ημέρα που πυροβολήθηκε ο Τζον Φ. Κένεντι. Η πύλη τον κατευθύνει κάθε φορά το έτος 1958, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ζήσει στο παρελθόν για πέντε χρόνια για να φτάσει στη στιγμή που στην αμερικανική ιστορία που είναι αποφασισμένος να σταματήσει.

11. Χρήσιμα Αντικείμενα
Είναι ένα από τα μυθιστορήματα του King που έχουν κακές κριτικές, αλλά οι κριτικοί έκαναν λάθος. Τα Χρήσιμα Αντικείμενα ήταν μπροστά από την εποχή του. Αυτό το μοχθηρό μυθιστόρημα του 1991 είναι μια μελέτη του πώς μια κοινωνία στρέφεται βίαια εναντίον της. σε αυτήν την περίπτωση, είναι η κοινότητα του Castle Rock, που ήταν το σκηνικό πολλών άλλων μυθιστορημάτων του Βασιλιά. Οι πολίτες μετατρέπονται σε περίεργα πλάσματα, καθώς οι αντιπαλότητες και η δυσαρέσκεια χαμηλού επιπέδου εκμεταλλεύονται και ανταγωνίζονται από έναν νέο ιδιοκτήτη καταστήματος.

10. Η μακριά πορεία
Ένα από τα λίγα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησε ο King με το ψευδώνυμο Richard Bachman είναι επίσης ένα από τα πιο ανησυχητικά. Δημοσιεύθηκε το 1979, βρίσκεται σε ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο το Super Bowl είναι ένας σαδιστικός «αγώνας» στον οποίο 100 νεαροί άνδρες ανταγωνίζονται σε έναν διαγωνισμό χωρίς τέλος. Το πρώτο βραβείο είναι να μην θέλει τίποτα ξανά. Το δεύτερο βραβείο είναι ο θάνατος. Στους περιπατητές δίνονται τρεις προειδοποιήσεις για επιβράδυνση και στη συνέχεια εκτελούνται από τον στρατό που σκηνοθετεί αυτό το θέαμα. Ο αγώνας τελειώνει με τον τελευταίο περιπατητή που μένει ζωντανός.

09. Different Seasons
Πρόκειται για μια συλλογή από τέσσερα μυθιστορήματα, και δύο από αυτά είναι από τα απόλυτα καλύτερα του King - «Rita Hayworth, Shawshank Redemption»(Τελευταία έξοδος:Ρίτα Χέιγουορθ) και «The Body». Έγιναν επίσης δύο από τις καλύτερες ταινίες του και ο ίδιος ο Κινγκ τείνει να αναφέρεται στη δεύτερη ιστορία με τον τίτλο της ταινίας, Stand by Me(Στάσου πλάι μου). Το "Shawshank" είναι μια εμπνευσμένη ιστορία για τη ζωή στο έπακρο παρά την αδικία και τις δυσκολίες και έχει έναν πυρήνα ελπίδας που αναζωογονεί το πνεύμα. Το «Σώμα» αφορά την αντιμετώπιση του θανάτου σε νεαρή ηλικία και τις φιλίες που μας βοηθούν να βλάψουμε τον πόνο. Και τα δύο είναι γλυκά, αισιόδοξα μυθιστορήματα. Με τις άμυνες μας χαμηλωμένες, ο Βασιλιάς μας βάζει στην τρίτη ιστορία - μια ζοφερή κατάβαση στην τρέλα και την απάνθρωπη ονομασία "Apt Pupil", για ένα νεαρό αγόρι που ανακαλύπτει τον γείτονά του είναι ναζιστής εγκληματίας πολέμου που κρύβεται. Ο King μας αποτελιώνει με το «The Breathing Method», ένα πιο γνωστό υπερφυσικό θρίλερ για μια αποφασιστική νεαρή έγκυο γυναίκα που εξιστορείται κυριολεκτικά γύρω από μια μεγαλή φωτιά. Αφού εξερευνήσετε τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα της ανθρώπινης φύσης, η φαντασία μιας τρομακτικής ιστορίας γύρω από την φωτιά είναι ανακούφιση!


08. Misery
Το Different Seasons ήταν η προσπάθεια του Κινγκ να δείξει ότι ήταν κάτι παραπάνω από ένας συγγραφέας τρόμου και το Misery αφορά τι συμβαίνει σε έναν ρομαντικό μυθιστοριογράφο που προσπαθεί να κάνει το ίδιο!
 Annie Wilkes: Είναι πολύ χαρούμενη που έσωσε τον Paul Sheldon από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στα χιόνια, αλλά τώρα είναι αιχμάλωτός της. Και είναι πρόθυμη να καταφύγει στα πιο φρικτά βασανιστήρια που μπορεί να φανταστεί κανείς για να γίνει η νέα του μούσα. Η Wilkes είναι μια μεταφορά για τον εθισμό στα ναρκωτικά που αγωνιζόταν να ξεφύγει εκείνη τη στιγμή.

07. Η ιστορία της Λίσι (Lisey's Story)
Αυτό το μυθιστόρημα του 2006 είναι από τα λιγότερο γνωστά του King, αν και το αναφέρει ως το αγαπημένο του. Εχει δίκιο. Η ιστορία της Lisey είναι εκεί, αν και είναι πιο κομψή, λεπτή και πονηρή από τα σπλαχνικά θρίλερ που ενθουσιάζουν τους θαυμαστές του. Είναι επίσης μια από τις πιο προσωπικές του ιστορίες, αν και καλύπτεται από το υπερφυσικό. Και σκοτώνεται πολύ πριν ξεκινήσει η ιστορία.

06. Salem’s Lot
Το δεύτερο μυθιστόρημα του King είναι η πόλη μας με δόντια κοφτερά σαν ξυράφι και νύχια, επαναπροσδιορίζοντας μια γοτθική ιστορία βαμπίρ στο σκηνικό των Anywhere. Ω, πώς ταιριάζουν οι πολίτες της Ιερουσαλήμ στα αρχέτυπα της καθημερινής ζωής. Είναι γεμάτο με ανθρώπους που γνωρίζουμε, και αυτό αυξάνει τον παράγοντα ερπυσμού καθώς καταναλώνονται κυριολεκτικά από ένα ανείπωτο κακό. Ο Κινγκ δίνει τα χτυπήματα εδώ, δίνοντάς μας ένα παιδί βαμπίρ που ξύνει τα νύχια του σε ένα παράθυρο τη νύχτα, ένα δυσοίωνο στοιχειωμένο σπίτι που είναι η βάση του Κάστρου του Δράκουλα για τους αιμοδιψείς θηρευτές, και κάποιον που σκοτώνει αρουραίους στην  χωματερή και είναι τέρας ακόμη και πριν δαγκωθεί.

05. Η Λάμψη
Αυτή είναι η δύναμη του Stephen King. Μας δίνει διαφυγή, ενώ επίσης μας ανακατευθύνει έξυπνα για να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα που φοβόμαστε. Σχεδόν κανείς δεν ξέρει πώς είναι να απειλείται από φαντάσματα μέσα σε ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο, αλλά πολλοί καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς είναι να είσαι ένα ανίσχυρο παιδί παγιδευμένο με έναν εκτός ελέγχου γονέα. Και όλοι οι γονείς ξέρουν πώς είναι να κάνουμε έκρηξη με ενοχλητικούς τρόπους, ακόμα κι αν συγκρούεται με ό, τι λατρεύουμε.

04. Νεκρή Ζώνη(The Dead Zone)
Για τον King λένε πολλά άσχημα σχόλια για το τέλος κάθε βιβλίου του, αλλά αυτό το μυθιστόρημα του 1979 για έναν τραγικό νεαρό άνδρα με ψυχικές ικανότητες έχει ένα τέλος που είναι εκπληκτικό. Ο Τζόνι Σμιθ  ξυπνά από κώμα με την ικανότητα να διαβάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κόσμου μέσω της αφής. Ασχολείται με έναν κατά συρροή δολοφόνο, ένα καταστροφικό ατύχημα και την θλίψη μιας χαμένης αγάπης που προχώρησε χωρίς αυτόν καθώς η ιστορία του συνυπάρχει με αυτή ενός τυραννικού πολιτικού που βρίσκεται σε ασταμάτητη άνοδο στην εξουσία. Αυτός ο άντρας, ο Γκρεγκ Στίλσον, μια μέρα θα είναι πρόεδρος και αφού έσφιξε το χέρι του σε ένα ράλι, ο Τζόνι ξέρει ότι θα προκαλέσει επίσης έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

03. Το Αυτό(It)
Το επικό του Βασιλιά. Ξέρεις την ιστορία. Μια ομάδα «χαμένων» παιδιών. Ένας κλόουν δολοφόνος που αλλάζει σχήμα. Μια πόλη όπου τα κακά πράγματα τρέφονται από φόβο και ταλαιπωρία, μαστίζονται από μια ανόητη, ίσως ανείπωτη, ιστορία συγκρούσεων, εκφοβισμού και μισαλλοδοξίας. Ο Βασιλιάς τα τυλίγει όλα μαζί για να μεγαλώσει την ασταθή γέφυρα μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης. Είναι μια εκτεταμένη, αδιάκοπη ιστορία. Καύσιμο για χίλιους εφιάλτες, ένας για σχεδόν κάθε σελίδα.

02. Το Κοράκι(The Stand)
Όπως έχω παρατηρήσει αλλού, ο King δεν ονόμασε αυτό το βιβλίο H Πανούκλα. Είναι πολύ περισσότερο για το τι συμβαίνει στους επιζώντες μετά την παγκόσμια πανδημία που σκοτώνει που χρησιμεύει ως το υποκινούμενο περιστατικό. Αυτό το μυθιστόρημα του 1978 (αναδημοσιεύθηκε σε εκτεταμένη μορφή το 1990) διερευνά τι συμβαίνει όταν οι αυστηροί περιορισμοί της κοινωνίας εξαφανίζονται για πάντα. Κανένας νόμος, καμία τάξη, τίποτα. Προσπαθούμε ακόμα να συμπεριφερόμαστε με ευπρέπεια, αναζητώντας ενότητα ως κοινωνία, φροντίζοντας ο ένας τον άλλον ενόψει δυσκολίας; Ή επιδοκιμάζουμε την εγωιστική, ζωϊκή μας πλευρά; Στις στάχτες του πολιτισμού, παραμένει κάποια λάμψη ελπίδας. Το ίδιο ισχύει και για την προοπτική περαιτέρω καταστροφής.

01. Νεκροταφείο ζώων(Pet Sematary)
Το καλύτερο μυθιστόρημα του King είναι, ειρωνικά,αυτό που λέει ότι του αρέσει λιγότερο του Βασιλιά. Είναι πολύ απελπιστικό, λέει, και έχει δίκιο για αυτό. Το άψογο τέλος έρχεται για όλους μας, αλλά το Pet Sematary γνωρίζει ότι οι θάνατοί μας μας ενοχλούν πολύ λιγότερο από το να βλέπουμε όλα αυτά που αγαπάμε να παρασύρονται. Από την πρώτη εμπειρία ενός μικρού παιδιού με την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου, έναν γέρο που λέει αντίο στην αγάπη της ζωής του, στον αδιανόητο - έναν γονέα που θάβει ένα παιδί - ο Βασιλιάς κοιτάζει σκληρά στα μάτια του θανάτου και μετά τον αψηφά . Τότε ξεκινά η πραγματική αγωνία.



Σχόλια