Aεροφωτογραφίες Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html



Aπό απίστευτα φαινόμενα της φύσης μέχρι εκπληκτικές δομές που έχει φτιάξει ο άνθρωπος, η λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά από πλευράς πολιτισμού και αναντικατάστατα τοπόσημα σε όλον τον πλανήτη.

Τι σημαίνει Μνημείο Κληρονομιάς της UNESCO;
Ο χαρακτηρισμός-τίτλος Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους. Η διαχείρισή τους γίνεται από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία απαρτίζεται από 21 κράτη-εταίρους, εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των κρατών-εταίρων για μια καθορισμένη περίοδο.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή, την ονοματοδοσία και τη συντήρηση πεδίων ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα καταχωρισμένα πεδία χρηματοδοτούνται από το ταμείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η έναρξη του προγράμματος έγινε με την αποδοχή και υιοθέτηση της Συνθήκης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972. Από τότε έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει τη Συνθήκη 191 Κράτη-Εταίροι.

Στην λίστα υπάρχουν έως σήμερα 1.121 μνημεία, στην οποία περιλαμβάνονται 213 φυσικά τοπόσημα και 869 πολιτισμικά τοπόσημα. Υπάρχουν ακόμα  35 σε μικτές κατηγορίες, 37 τα οποία βρίσκονται σε πάνω από μια χώρες, 54 σε κίνδυνο, και συνολικά κατανεμημένα σε 167 κράτη μέλη της UNESCO. Ως τον Ιούνιο του 2014, η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά είχε επικυρωθεί από 191 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων 187 κρατών μελών του ΟΗΕ και των Νήσων Κουκ, του Βατικανού , του Νίουε και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Χάρη στο Overview – του οποίου η αποστολή είναι να βλέπει τη Γη από ψηλά -, είναι πλέον διαθέσιμη μια συλλογή θαυμάσιων αεροφωτογραφιών των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


                                                            Εθνικό πάρκο Yellowstone


                                                        Tο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Αρλ


                                                            Πυραμίδες στην Αίγυπτο


                                                                            Μαρόκο


                                                                    Tο ηφαίστειο Αίτνα


                                                    Αυστραλία, uluru-kata tjuta εθνικό πάρκο


                                                    Το μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχετζ


                                                               douro valley, Πορτογαλία 


                                                                       Η όπερα στο Σιδνεϊ

Σχόλια