Η ιστορία της σοκολάτας!

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html



Κάποτε ήταν προνόμιο των λίγων, τώρα είναι μία προσβάσιμη σε όλους λιχουδιά!


Λίγα τρόφιμα υπάρχουν που μας προκαλούν τόση λαχτάρα όσο η σοκολάτα!
Η λαογραφία από πολλούς πολιτισμούς μας πληροφορεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας είναι συνώνυμο με την πίστη, την υγεία, τη δύναμη και το σεξουαλικό πάθος.

Πότε όμως ξεκίνησε η εμμονή της ανθρωπότητας με τη σοκολάτα;


Από που ήρθε η σοκολάτα;
Το κακαόδεντρο, του οποίου οι λοβοί περιέχουν σπόρους που μπορούν να μεταποιηθούν σε σοκολάτα, ανακαλύφθηκε πριν από 2.000 χρόνια στα τροπικά δάση της Αμερικής. Οι πρώτοι άνθρωποι που γνωρίζουμε ότι έχουν καταναλώσει κακάο είναι η φυλή των Μάγιας κατά την κλασική περίοδς Maya (250-900 A.D.). Ανέμειξαν σπόρους από κακάο με καρυκεύματα για να φτιάξουν ένα πικάντικο ρόφημα για το οποίο υπήρχε η πεποίθηση ότι ήταν ελιξίριο υγείας!

Ο όρος κακάο αναφέρεται στο φυτό ή τους κόκκους του πριν την επεξεργασία του. Η λέξη σοκολάτα προέρχεται από τη λέξη “xocoat” των Αζτέκων, αναφερόμενη σε ένα bitter ρόφημα που παρασκευαζόταν από κόκκους κακάο. Στα λατινικά, το κακαόδεντρο λέγεται “Theobroma cacao” που σημαίνει “η τροφή των Θεών”.

Για τους Μάγιας, οι λοβοί κακάο συμβολίζουν τη ζωή και τη γονιμότητα. Ο λοβός συχνά εμφανιζόταν σε θρησκευτικά τελετουργικά, συμπεριλαμβανομένων των τελετών γάμου, και αναφέρεται ως τροφή των θεών. Στο κεντρικό Μεξικό, οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η σοφία και η δύναμη προήλθαν από την κατανάλωση του καρπού του κακάο και ότι είχε θρεπτικές, ανοσολογικές και ακόμη και αφροδισιακές ιδιότητες.

Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα. H σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη - για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν "Choclatl". Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήρθε σε επαφή με τους κόκκους κακάο σε ταξίδι του στην Αμερική και τους έφερε στην Ισπανία το 1502. Παρ’ όλα αυτά, δεν τους έδωσε την πρέπουσα σημασία, αφού τον απασχολούσε περισσότερο ο δρόμος προς τις Ινδίες!

Οι Ευρωπαίοι πήραν την πρώτη γεύση σοκολάτας το 1519, όταν ο Montezuma πρόσφερε το πικάντικο ποτό στον Ισπανό εξερευνητή Cortés και τον στρατό του. Οι Ισπανοί έφεραν σπόρους κακάο στην Ισπανία, όπου προσέθεσαν νέα καρυκεύματα και ζάχαρη στο υγρό σκεύασμα. Το ρόφημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και παρέμεινε ποτό της ελίτ για αιώνες.

Οι Αμερικάνοι από την άλλη, ανακάλυψαν τη σοκολάτα 200 χρόνια μετά, ενώ στην ουσία ανακαλύφθηκε χάρη σε εκείνους! Έφτασε στη Φλόριντα με ισπανικό πλοίο το 1641 και το πρώτο σοκολατοποιείο άνοιξε στη Βοστόνη το 1682. Από το 1773, οι κόκκοι κακάο ήταν η μέγιστη εισαγωγή από τις αμερικανικές αποικίες.



Info:Ο Casanova, ο διαβόητος ερατής, συνήθιζε να πίνει σοκολάτα πριν από τις ρομαντικές περιπέτειές του!Ακόμα και σήμερα, η ρομαντική λαϊκή παράδοση συχνά αναγνωρίζει τη σοκολάτα ως αφροδισιακό.

Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου "Ο Μύλος του Καφέ", που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια "αλά ισπανικά" και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

Η πρώτη εργοστασιακή σοκολάτα παράχθηκε στη Βαρκελώνη το 1780, ανοίγοντας το δρόμο για τη μαζική παραγωγή σοκολάτας. Αργότερα, οι μηχανικές εφευρέσεις επέτρεψαν την παραγωγή ομαλής, κρεμώδους, στερεής σοκολάτας για σνακ όπως περίπου την ξέρουμε σήμερα - όχι απλώς στη μορφή ροφήματος. Η πρώτη στέρεη μπάρα σοκολάτας αναπτύχθηκε από τον βρετανικό παρασκευαστή σοκολάτας Fry & Sons στις αρχές του 1800.

Το 1828, ο Ολλανδός χημικός Conrad van Houten παρασκεύασε σκόνη σοκολάτας, αφαιρώντας το μισό φυσικό λίπος (βούτυρο κακάου) από την υγρή σοκολάτα, κονιορτοποιώντας ό,τι απέμεινε και προσθέτοντας στο μείγμα αλκαλικά άλατα για να ακακόψει την πικρή γεύση. Το προϊόν έγινε γνωστό ως “Κακάο Ολλανδίας” κι έλιωνε υπέροχα στο νερό ή το γάλα. Έτσι, δημιουργήθηκε η στέρεη σοκολάτα και χρησιμοποιήθηκε ως συστατικό της ζαχαροπλαστικής. Σταδιακά, μειώθηκε το κόστος παραγωγής της και έγινε προσιτή στις μάζες.


Άγιος Βαλεντίνος και σοκολάτα
"Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, οι εραστές άρχισαν να ανταλλάσσουν ραβασάκια την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – και οι γλυκές απολαύσεις ήταν μέσα σε αυτά. Το 1868, το πρώτο κουτί με σοκολατάκια της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου εισήχθη από τον Richard Cadbury", λέει η Susan L. Fussell, διευθύντρια επικοινωνιών της Εθνικής Ένωσης Ζαχαροπλαστών.

Το 1875, η πρώτη σοκολάτα γάλακτος εισήχθη στην αγορά από τον Daniel Peter της Ελβετίας. Η σοκολάτα έγινε τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο που ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε κακάο στα στρατεύματα. Σήμερα, ο Στρατός των Η.Π.Α. περιλαμβάνει λίγη σοκολάτα στις μερίδες. 



Η δημιουργία της πρώτης μοντέρνας πλάκας αποδίδεται στον Joseph Fry. Το 1868, η Cadbury προωθούσε ήδη κουτάκια με σοκολατάκια στην Αγγλία ενώ το 1887 δύο Ελβετοί, ο σοκολατοπαραγωγός Daniel Peter και ο χημικός Henri Nestle θα μείνουν στην ιστορία ως το δίδυμο που γέννησε τη σοκολάτα γάλακτος! Ο Nestle ήταν μάλιστα εκείνος που πρώτος από όλους μετέτρεψε το υγρό γάλα σε στέρεη σκόνη. Αυτή τη σκόνη χρησιμοποίησε ο Daniel Peter για να φτιάξει την πρώτη και μοναδική για 20 χρόνια σοκολάτα γάλακτος. Για την ιστορία, ονομαζόταν Gala Peter -από την ελληνική λέξη γάλα. Ο Ελβετός Rodolphe Lindt, εφηύρε το 1879 μια μηχανή που αναμείγνυε τα συστατικά της σοκολάτας, παράγοντας μια βελούδινη υφή και ανώτερη γεύση, που επέτρεψε την μαζική παραγωγή απαλής, κρεμώδους σοκολάτας που έλιωνε στο στόμα, καθώς παρέμενε σκληρή στην κατανάλωση μέχρι τότε.



Το ταξίδι της σοκολάτας τελειώνει κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα όταν οικογενειακές επιχειρήσεις σοκολατοποιών όπως οι Cadbury, Nestle, Mars, Hershey έκαναν πλέον μαζική παραγωγή μεγάλης ποικιλίας συσκευασιών σοκολάτας για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για το γλυκό κέρασμα.


Ανάλογα με το χρώμα εμφανίζονται 4 βασικά είδη σοκολάτας:


Η μαύρη
Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται από κακαόμαζα (το κακάο) ως το κυρίαρχο συστατικό ενώ ζάχαρη, γάλα και άλλα τυχών συστατικά έχουν περισσότερο βοηθητικό και γευστικό ρόλο, το σκούρο χρώμα προέρχεται από τους ζυμωμένους σπόρους σοκολάτας που αποκτούν αυτό το σκούρο σκοτεινό χρώμα καθώς και αυτή τη συγκεκριμένη γεύση, λόγο μικρότερων ποσοτήτων γάλακτος/ζάχαρης συχνά αναφέρετε και ως σοκολάτα υγείας. 

Η γάλακτος
Η σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιείται κυρίως ως γλύκισμα παρά ως πρώτη ύλη, το κακάο και το βούτυρο του κακάο δίνει το όνομα της σοκολάτας παρόλο που η κακαόμαζα είναι σε μικρότερο ποσοστό, το όνομα της προέρχεται από την προσθήκη γάλακτος (συνήθως γάλα σε σκόνη) ενώ το χρώμα και η γεύση προέρχεται από τον συνδυασμό γάλακτος, κακαόμαζας και βούτυρο κακάο.

Η λευκή
Η διαφορά με τις παραπάνω είναι ότι απουσιάζει εντελώς η κακαόμαζα η όποια απέδιδε το σκούρο χρώμα και έτσι αφήνετε λευκή (ζαχαρί) το βούτυρο κακάο είναι το μόνο συστατικό που προέρχεται από τους κακαόσπορους, λόγο της απουσίας κακαόμαζας το βούτυρο κακάο έχει ποιο έντονη γεύση στη λευκή σοκολάτα ενώ βασικό ρόλο έχει και η βανίλια. 

Η ροζ
Η ροζ σοκολάτα προέρχεται από μια κατοχυρωμένη διαδικασία παραγωγής της ελβετικής Barry Callebaut η όποια καλύπτει την διαδικασία από την συγκομιδή των σπόρων μέχρι το τελικό στάδιο, παρόλο που η διαδικασία αποτελεί εμπορικό μυστικό σύμφωνα με δημοσιεύσεις απουσιάζει η πρωταρχική διαδικασία της ζύμωσης που απέδιδε το σκούρο χρώμα στους κακαόσπορους και έδινε την έντονη γεύση του κακάο, εξ'ού και τα συμπεράσματα όσων τη δοκίμασαν πως δεν έχει την γεύση της κλασικής σοκολάτας πάρα μόνων γεύση ξηρών καρπών, στη συνέχεια μια επεξεργασία με κιτρικό οξύ κάνει εντονότερη την "εξώτική" γεύση της, παρόμοιος τα άλλα πρωταρχικά στάδια παρασκευής αντικαθίστανται με τα στάδια της πατέντας.
Η εταιρία αναφέρει πως το ρος χρώμα προέρχεστε από τη ροζ ποικιλία των κακαόσπορων και όχι από χρωστικές.
Λόγο δε της ελεγχόμενης παραγωγής μόνο συγκεκριμένες εταιρίες φτιάχνουν προϊόντα με αυτή τη σοκολάτα.

Info: Και σήμερα στο Μεξικό, όταν θέλουν να πουν ότι το νερό είναι καυτό, λένε «Como agua para chocolate» (όπως το νερό για σοκολάτα)

Σοκολάτα και υγεία


Δεδομένου ότι η σοκολάτα αφενός περιέχει ζάχαρη και αφετέρου είναι αγαπητό έδεσμα των παιδιών, θεωρείται ότι κάνει κακό στην υγιεινή των δοντιών τους, όταν δε συνοδεύεται από συχνό καθάρισμα των δοντιών. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και παράλληλα ενισχύει τη μνήμη για αυτό τον λόγο οι ψυχολόγοι την προτείνουν σε μαθητές, όταν είναι σε περίοδο εξετάσεων. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η μαύρη σοκολάτα προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την αρτηριακή πίεση.



Σχόλια