Πόσα είδη χορτοφαγίας υπάρχουν;



Τι είναι η Χορτοφαγία;
Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κωχενίλλη.
Ενώ οι περισσότεροι γαλακτοχορτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, η χορτοφαγία (veganism) είναι μια ιδιαίτερη μορφή χορτοφαγίας που αποκλείει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι, και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα.



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να καταφύγουν στη χορτοφαγία ή σε κάποιο άλλο είδος διατροφής που αποκλείει από τη διατροφή τους συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά κλπ. Πόσα είδη όμως υπάρχουν;  Πάμε να δούμε:

Lacto–vegetarians (Γαλακτο-φυτοφάγοι)
Δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή αυγό, αλλά έχουν στο διαιτολόγιο τους γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ovo–vegeterians
Οι αυγο-φυτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά καταναλώνουν αυγά.

Lacto–ovo–vegetarians
Είναι οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Pollo–vegetarians
Δεν τρώνε κρέας ούτε ψάρι, αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους κοτόπουλο, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Pescetarians
Δεν τρώνε κανένα είδος κρέατος (ούτε πουλερικά), αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους ψάρια, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Flexitarians ή Semi vegetarians
Αποφεύγουν συνήθως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και προτιμούν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Vegans
Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές (όσπρια,φρούτα, λαχανικά, σπόροι και ξηροί καρποί) ενώ φυσικά δε τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.

Info: Οι vegans δεν φορούν ρούχα ζωικής προέλευσης και δε τρώνε μέλι! 

Ωμή-αυστηρή χορτοφαγία
Αποτελείται μόνο από φρέσκα και άψητα φαγητά, όπως τα φρούτα, σπόροι, καρύδια και λαχανικά.

Η χορτοφαγία του Su
Αποκλείει όλα τα είδη των ζωικών προϊόντων, καθώς και ορισμένα άλλα φυτικά προϊόντα όπως το πράσο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
Οι οπαδοί του Βουδισμού ακολουθούν, αυτό το είδος της διατροφικής συνήθειας.




Η Μακροβιοτική διατροφή
Οι οπαδοί αυτής της χορτοφαγίας περιλαμβάνουν μόνο φασόλια και δημητριακά ολικής άλεσης στο πρόγραμμα διατροφής τους.

Φρουτοφαγία
Επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο φρούτων, ξηρών καρπών και οι σπόροι, δηλαδή, τα φρούτα που μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς να βλάπτουν τα φυτά.
  


Η απόψη των ειδικών:
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λέει πως εκείνοι που ακολουθούν τη vegetarian διατροφή έχουν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από όσους τρέφονται με κρέας και οι pescatarians 13% μικρότερο κίνδυνο.

Επίσης επιστήμονες του Michigan University λένε πως τόσο για λόγους υγείας όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, πρέπει στη διατροφή μας να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και να αυξήσουμε τις φυτικές πρωτεΐνες.

Αποτελέσματα ερευνών που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καθώς και στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβεβαιώσει ότι οι οπαδοί της χορτοφαγίας μπορούν να πάρουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε πρωτεΐνες, εφόσον συνεχιστεί η ποικιλία στη φυτική διατροφή τους.

Σχόλια