Το καλό νέο της ημέρας από την Ζέτα

Λίγο πριν ξεκινήσει η  Δεκαετία της Επιστήμης των Ωκεανών του ΟΗΕ, που θα γιορτάζεται από το 2021-2030, μια πρόσφατη αλλαγή πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση έρχεται για να επιτρέψει την ψυχαγωγική κατάδυση SCUBA σε όλους τους τομείς και θα επηρεάσει τόσο τις τοπικές όσο και τις διεθνείς κοινότητες.

Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 24 Μαΐου 2020, επιτρέπεται πλέον η αυξημένη προσβασιμότητα για τους δύτες ώστε να επισκεφθούν τοποθεσίες υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προηγουμένως περιοριζόταν σε κυρίως επιστημονικές καταδύσεις. Όλες οι καταδύσεις πρέπει να πραγματοποιούνται, ωστόσο, με την άδεια των καταδυτικών κέντρων.



Βέβαια, η νομοθεσία απαιτεί από τους δύτες να περάσουν από ένα κέντρο καταδύσεων για να συμμετάσχουν στις υποβρύχιες περιπέτειες τους. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν τυχόν ανασφαλείς ή δυνητικά καταστροφικές καταδύσεις, ειδικά όσον αφορά την αρχαιολογική σημασία πολλών καταδυτικών χώρων στην Ελλάδα.

Η δεκαετία του ΟΗΕ για την επιστήμη των ωκεανών 2021-2030 επικεντρώνεται στην προώθηση της ιδέας που περιλαμβάνεται στη φράση «Η επιστήμη που χρειαζόμαστε για τον ωκεανό που θέλουμε».

Επιτρέποντας τη λιγότερο περιορισμένη πρόσβαση σε περιοχές υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς για την παγκόσμια καταδυτική κοινότητα, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν τώρα να δουν την θαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας επί τόπου καθώς βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους, και όχι πίσω από τις πόρτες ενός μουσείου.

Σχόλια