Προορισμός της ημέρας: Ελβετία





Η Ελβετία είναι μία από τις ομορφότερες χώρες της Ευρώπης! Έχει καταπράσινα λιβάδια, πάρα πολλές λίμνες και χιονισμένες κορυφές βγαλμένες από πίνακα ζωγραφικής. 
Έχει συνδεθεί με την ηρεμία, γαλήνη και ευημερία στην συνείδηση του κόσμου.

                                            
Ήξερες ότι δεν βρέχεται σε κανένα σημείο από θάλασσα; Έχει όμως ένα πολύ μεγάλο αριθμό λιμνών. 1500 για την ακρίβεια!

Πρωτεύουσα της είναι η Βέρνη, αν και η πιο γνωστή πόλη της είναι η Ζυρίχη, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη της.



Είναι γνωστή η Ελβετία για τα ρολόγια της, τους σουγιάδες της, αλλά και το δικό μου αγαπημένο, τις σοκολάτες! Έχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα, σαλέ, όπως στο πιο γνωστό και κοσμικό St.Moritz και γραφικές πόλεις χτισμένες στις όχθες λιμνών.

Η Ελβετία μπορεί να είναι μικρή χώρα, αλλά έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ευρώπης. Οι καταρράκτες του Ρήνου βρίσκονται στον ποταμό Ρήνο στο βόρειο τμήμα της χώρας.



Ζυρίχη
Όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, με ξεχωριστή ομορφιά. Έχει θέα τις χιονισμένες Άλπεις και προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων στους επισκέπτες της, από πεζοπορία (στο βουνό Uetliberg), μέχρι ιστιοπλοΐα σε λίμνη. Έχει περισσότερα από 50 μουσεία για να δεις και πάνω από 100 γκαλερί για να επισκεφθείς. Η νυχτερινή ζωή της Ζυρίχης, είναι μοναδική στην Ελβετία! Η Ζυρίχη είναι πιο σύγχρονη πόλη. Είναι μικρή, αλλά απίστευτα καθαρή, καλά διατηρημένη και ασφαλής.

Γενεύη
Η «Πρωτεύουσα της Ειρήνης». Μετά την Ζυρίχη, είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ελβετίας. Είναι η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, αλλά και γενέτειρα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Περιηγήσου στα γραφικά μαγαζιά της παλιάς πόλης, τα πάρκα της, την λίμνη με το συντριβάνι Jet d’Eau. Να περπατήσεις στον Βοτανικό Κήπο, αλλά και στους Αγγλικούς Κήπους όπου σίγουρα θα βγάλεις φωτογραφίες για τα social media στο ρολόι από λουλούδια και την εκπληκτική θέα στην λίμνη. Έχει όμως και πολλά μουσεία, όπως το Μουσείο Ρολογιών, αλλά και την Όπερα και το Grand Théâtre. Είναι μια πόλη γεμάτη ζωντάνια!   

Info: Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι 8 εκατομμύρια κάτοικοί της καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα κατά μέσο όρο από οποιονδήποτε άλλο πληθυσμό χώρα στη Γη!

Λουκέρνη
Πολλοί λένε ότι η Λουκέρνη είναι η ουσία της Ελβετίας. Έχει μια υπέροχη λίμνη και ένα πανέμορφο πανόραμα των Άλπεων. Δεν θα δεις να κυκλοφορούν αυτοκίνητα στην παλιά πόλη της, αλλά θα δεις μεσαιωνικά γεφυράκια, όμορφες γειτονιές, ιστορικά σπίτια. Όμως παρόλο που κυριαρχεί το παλιό, θα δεις ταυτόχρονα καινοτόμο design να κυριαρχεί με καλύτερο παράδειγμα το φουτουριστικό Κέντρο Πολιτισμού και Συνεδρίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel. Από την Λουκέρνη να θυμάσαι ότι ξεκινούν όλες οι εκδρομές στην κεντρική Ελβετία.


Info
: Ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσεις είναι η εκκλησία St. Gall στην πόλη του St Gallen. Ο καθεδρικός ναός χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και είναι σε λειτουργία εδώ και 12 αιώνες. Στον ναό υπάρχει μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου. Τα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης είναι τα πιο παλιά και πιο σημαντικά που υπάρχουν στον κόσμο!

Λωζάνη
Τι Λωζάνη τι Κοζάνη λέει η παροιμία και εδώ θα κάνεις μια στάση να δεις μια πολύ γραφική πόλη, βγαλμένη από παραμύθι. Είναι χτισμένη ανάμεσα σε τρεις λόφους και περιτριγυρίζεται από αμπελώνες και πλαγιές και αν πας στην παλιά πόλη θα βρεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια πρώιμης γοτθικής αρχιτεκτονικής, τον Καθεδρικό Ναό. Αλλά έχει και πολλά καφέ και μαγαζιά γύρω από τους δρόμους του μεσαιωνικού κέντρου. 
Η μεσαιωνική πόλη της Λωζάνης συνορεύει με την λίμνη της Γενεύης. Εκεί βρίσκονται τα κεντρικά της Ολυμπιακής επιτροπής και το Ολυμπιακό μουσείο.

Δες και το αφιέρωμα στην Μάλτα


Βέρνη
Θα σε κερδίσει από την πρώτη ματιά η πρωτεύουσα της Ελβετίας. Είναι μια ήσυχη πόλη που διέρχεται από τον ποταμό Άαρ που δίνει μια ατμόσφαιρα λίγο διαφορετική. Το ιστορικό της κέντρο είναι ένα σπάνιο δείγμα διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Θα χορτάσεις θέαμα χαζεύοντας την φύση, τους λόφους, τα δέντρα, το ποτάμι, αλλά και την περιοχή με τις σκεπές των σπιτιών και τις Άλπεις στον ορίζοντα.

Info: Το εθνικό σύνθημα της Ελβετίας είναι " Ένας για όλους, όλοι για έναν"


Zermatt
Βρίσκεται στους πρόποδες του Matterhorn, του πιο φωτογραφημένου βούνου στον κόσμο! Ενδείκνυται για σκι λόγω της θέσης του, είναι από τα ιδανικότερα χωριά για διακοπές, αλλά και πεζοπορία, αφού έχει περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μονοπατιών, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα! Με νόμο κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, άρα και ο αέρας είναι πολύ καθαρός και τα ξενοδοχεία στο Zermatt και από ποιότητα και από υπηρεσίες ξεχωρίζουν. Ίσως μείνεις λίγο παραπάνω τελικά....

Interlaken
Είναι ανάμεσα στις λίμνες Thun και Brienz και αν αναζητάς την περιπέτεια, ήρθες στο σωστό μέρος. Έχει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία, μπορείς να φτάσεις σε πλαγιές που ενδείκνυνται για σκι και για τους πιο ζεστούς μήνες, το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι αυτό που θα επιλέξεις να κάνεις, αλλά διάφορες δραστηριότητες γίνονται και στις λίμνες. 



Κουζίνα:

Αν πας Ελβετία δεν θα πεινάσεις! Έχει πολλές επιλογές για να διαλέξεις.
Φοντί τυριού δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις. Κομμάτια ψωμιού με τυρί που λιώνει μαζί με σκόρδο, λευκό κρασί, λίγο καλαμποκάλευρο και λικέρ τσέρι. Σερβίρεται μέσα στο παραδοσιακό σκεύος caquelon, κάτω από το οποίο υπάρχει μια μικρή εστία, έτσι ώστε το φοντί να παραμένει στην κατάλληλη θερμοκρασία και υφή κόσο διαρκεί το γεύμα.
Rösti που θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Ελβετίας. Είναι ένα είδος τηγανητής πατάτας, το οποίο φτιάχνεται από τριμμένες πατάτες που είτε έχουν ψηθεί με τη φλούδα, είτε έχουν τηγανιστεί ολόκληρες σε καυτό βούτυρο ή λίπος. Μπορεί να προστεθεί στο μείγμα μπέικον, κρεμμύδι, τυρί, ακόμα και μήλο. Δοκίμασε το μαζί με τηγανιτά αυγά ή λουκάνικο.

Alplermagronen είναι η μακαρονάδα του βοσκού, γιατί περιέχει ότι υλικά ήταν διαθέσιμα στους βοσκούς των Άλπεων:  τυρί, πατάτες, κρεμμύδια, μακαρόνια, γάλα ή κρέμα γάλακτος και μήλα. Προέρχεται από την Γερμανική πλευρά της Ελβετίας και τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες θα σε ζεστάνει!
Zurchergeschnetzeltes, το οποίο δεν έχω ιδέα πως προφέρεται, αλλά έμαθα ότι σημαίνει κρέας κομμένο σε στυλ Ζυρίχης. Αν καταφέρεις να το πεις και να το παραγγείλεις θα σου έρθει ένα πιάτο με κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαγειρεμένα με μανιτάρια, κρεμμύδια, κρασί και κρέμα γάλακτος. Μπορείς να συνοδεύσεις με Ριζότο με σαφράν, το οποίο φύεται στο Valais. Είναι ένα εύκολο συνοδευτικό που έχει σιγομαγειρευτεί μαζί με κρεμμύδια, σαφράν, κρασί και τυρί.
Berner platte που αν είσαι λάτρης του κρέατος τότε σίγουρα θα το λατρέψεις! Περιέχει διάφορα κρεατικά και λουκάνικα: ζαμπόν, καπνιστό μπέικον, καπνιστή γλώσσα βοδινού και χοιρινού, παϊδάκια, χοιρινό κότσι, χοιρινό φιλέτο και ώμο, μεδούλι, συνδυασμένα με ξινολάχανο, πατάτες και φασόλια. Λέγεται ότι φτιάχτηκε το 1798 πρώτη φορά μετά την νίκη του στρατού της Βέρνης εναντίον των Γάλλων, με ότι είχαν οι κάτοικοι στα σπίτια τους.
Φυσικά θα δοκιμάσεις αυθεντική ελβετική σοκολάτα, αλλά και τα διάφορα τοπικά τυρία, που θα βρεις κατά τόπους στην Ελβετία.

Info: Η Ελβετία είναι η χώρα με τις τέσσερις γλώσσες που μιλάνε οι κάτοικοι: Τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα rhaeto-romantsch (γλώσσα με πλούσιες λατινικές ρίζες).

Μην χάσεις:
Στην Ιταλική περιοχή της Ελβετίας βρίσκεται η πόλη Λουγκάνο, στην οποία θα ακούσετε να συχνά να μιλιούνται τα ιταλικά και μπορείτε να απολαύσετε πολλά ιταλικά πιάτα.

Εκτός από τις χιονισμένες πλαγιές του, το St. Moritz φιλοξενεί ένα εξωτερικό Ολυμπιακό παγοδρόμιο και μια πίστα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελκήθρου από φυσικό πάγο.


Ήξερες ότι στο St. Moritz έχει ήλιο 322 ημέρες τον χρόνο; 



Info: Η σιδηροδρομικής γραμμής Bernina, που συνδέει το αλπικό ελβετικό θέρετρο St. Moritz  με τη μικρή πόλη Τιράνο της βόρειας Ιταλίας. Ανεβαίνει έως τα 2.253 μ. (θεωρείται η ψηλότερη σιδηροδρομική γραμμή της Ευρώπης), έχει μήκος 61 χιλιόμετρα και περνάει από 22 σταθμούς, 13 τούνελ και περισσότερες από 50 γέφυρες. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2008, μόλις συμπλήρωσε εκατό χρόνια λειτουργίας, μπήκε στη λίστα των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.




 












 





Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον το αφιέρωμα αυτό!
    Και επειδή τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω εκεί είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα που αξίζει να την επισκεφτείς όλες τις εποχές!Έχει πάντα κάτι να σου δείξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!!! Όντως αξίζει να την επισκεφθούμε!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!