Μια ματιά στο χθες.... Ταξίδι στην Αφροδίτη!


Στις 17 Αυγούστου 1970 ξεκίνησε ένα μακρινό ταξίδι! Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7 έγινε το πρώτο που μεταβίβασε πληροφορίες από άλλο πλανήτη!
Το πρόγραμμα Venera αποτελούνταν από σειρά μη επανδρωμένων διαστημοσυσκευών που αναπτύχθηκαν στην ΕΣΣΔ από το 1961 έως το 1984 με στόχο την μελέτη του πλανήτη Αφροδίτη, από όπου προήλθε και το όνομα του προγράμματος (Venera στα ρωσικά σημαίνει Αφροδίτη). 

Τα σκάφη Venera συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της Αφροδίτης, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια της, την ατμοσφαιρική της σύνθεση και την γεωμορφολογία της. Το πρόγραμμα πέτυχε και την πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινης συσκευής σε άλλο πλανήτη.


Οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας του επικρατούν στην ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ακραίες (πίεση 90 ατμοσφαιρών και θερμοκρασία άνω των 400 βαθμών κελσίου), για αυτό και ο χρόνος επιβίωσης των διαστημοσυσκευών κυμάνθηκε από 23 λεπτά στις πρώτες αποστολές έως περίπου 2 ώρες στις τελευταίες.Τα σκάφη που προσεδαφίστηκαν ήταν εξοπλισμένα με πανίσχυρα συστήματα ψύξης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες αυτές.
Εκτοξεύτηκε στις 17 Αυγούστου 1970 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το σκάφος αποτελούνταν από δύο διακριτά τμήματα: τον φορέα τύπου 3MV, χάρη στον οποίο πραγματοποιήθηκε το διαπλανητικό ταξίδι, καθώς και την κάψουλα προσεδάφισης. Στις 15 Δεκεμβρίου 1970 το σκάφος μπήκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.


Έφτασε στις 15 Δεκεμβρίου 1970, σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη. Παρέμεινε λειτουργικό για 23 λεπτά, όντας το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε δεδομένα από την επιφάνεια άλλου πλανήτη. Σταμάτησε να δουλεύει εξ αιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων που επικρατούν.
Το Venera 7 μετέδωσε δεδομένα σχετικά με την πίεση και την θερμοκρασία που επικρατεί, δείχνοντας ότι η πρώτη ανέρχεται στους 475 βαθμούς Κελσίου και η δεύτερη είναι στην επιφάνεια περίπου 90 φορές μεγαλύτερη από την γήινη!

"Μετέπειτα ανάλυση των ηχογραφημένων ραδιοφωνικών σημάτων αποκάλυψε ότι ο ανιχνευτής είχε επιζήσει από τον αντίκτυπο και συνέχισε να μεταδίδει ένα αδύναμο σήμα για άλλα 23 λεπτά", αναφέρει το αρχείο του Εθνικού Διαστημικού Επιστημονικού Κέντρου Δεδομένων της NASA . "Πιστεύεται ότι το διαστημικό σκάφος μπορεί να έχει αναπηδήσει κατά την πρόσκρουση και να ξεκουραστεί στο πλάι του, οπότε η κεραία δεν ήταν στραμμένη προς τη Γη."
Έτσι, ενώ το Venera 7 μπορεί να μην έκανε την αναμενόμενη προσγείωση των σοβιετικών επιστημόνων, έστειλε τουλάχιστον μερικά στοιχεία για το πώς ήταν η επιφάνεια της Αφροδίτης και έθεσε τις βάσεις για ακόμη πιο φιλόδοξες αποστολές όπως το Venera 13,  που προσγειώθηκε στην Αφροδίτη 1 Μαρτίου 1982 για να τραβήξει τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του πλανήτη από την επιφάνειά του.
Extra info ημέρας:
Στις 17 Αυγούστου 1877, ο Asaph Hall ανακάλυψε το δεύτερο από τα δύο φεγγάρια του Άρη που είδε αυτόν τον μήνα. Ονόμασε αυτό το δεύτερο φεγγάρι Φόβος (Phobos). Πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 12 Αυγούστου 1877, ο Hall είχε παρατηρήσει το πρώτο φεγγάρι, το οποίο ονόμασε Δείμος (Deimos).

Σχόλια