20 Μαρτίου, Ημέρα Ευτυχίας: Είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι;


Τι είναι η ημέρα ευτυχίας: 
Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον σύμβουλο του ΟΗΕ Jayme Illien στην πρώτη διάσκεψη για την ευτυχία στις 12 Ιουλίου 2012. Πρόκειται για μία ετήσια εκδήλωση του ΟΗΕ, η οποία προωθεί τη σημασία της ευτυχίας και το ανθρώπινο δικαίωμα που έχουν όλοι να τη νιώσουν και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.



Αυτά για το τυπικό της ημέρας. Αλλά είμαστε ευτυχισμένοι στ'αλήθεια; Και τι ακριβώς μας κάνει ευτυχισμένους;

Πολλοί έχουν ψάξει την έννοια της ευτυχίας πριν από εμάς, όπως ο Σωκράτης κι ο Αριστοτέλης. Η Wikipedia μας ενημερώνει ότι: Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. 

Είναι όντως ή η συνεχής αναζήτηση είναι η ευτυχία μας; Αν εκπληρωθεί ένα όνειρο μας θα είμαστε προσωρινά ικανοποιημένοι, αλλά αυτό αρκεί για να πούμε με σιγουριά ότι είμαστε ευτυχισμένοι;
Μια νέα γνωριμία, μία νέα αγορά μας δίνει αυτό το αίσθημα της πλήρους ικανοποιήσης, αλλά δυστυχώς κρατά τόσο λίγο. Τελικά μήπως η ευτυχία είναι δίπλα μας, σε απλά και καθημερινά πράγματα; Είναι ίσως επιλογή μας να νιώσουμε ευτυχία. Αν ο εγκέφαλος μας είναι σαν υπολογιστής, τότε μπορεί να προγραμματιστεί να νιώσει ευτυχία αν το θελήσουμε. Όλα στην ζωή άλλωστε είναι θέμα αντίληψης. Κάτι που δίνει χαρά σε έναν άνθρωπο δεν δίνει αυτόματα και στον διπλανό του. 

Συνήθως σε δύσκολες στιγμές ανακαλύπτουμε το πραγματικό νόημα της ζώης, αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε πολύ εύκολα. Υπάρχει όμως μυστική συνταγή ευτυχίας και αν ναι, που την βρίσκουμε;

Από τα βασικά συστατικά της συνταγής μας είναι σίγουρα η ευγνωμοσύνη. Για την ζωή, για όλα όσα έχουμε αποκτήσει με κόπο και προσπάθεια, για βασικά αγαθά που τα θεωρούμε δεδομένα, για τους δικούς μας ανθρώπους (φίλους ή οικογένεια) που μας στηρίζουν και για ότι υπάρχει γύρω μας. Μπορούμε να κάνουμε λίστα για όλα όσα αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και θα δούμε ότι η λίστα είναι μεγάλη. Ακόμα και το πιο δεδομένο δεν είναι τόσο δεδομένο τελικά!



Info: Το 2013 έγινε η πρώτη 24ωρη παγκόσμια ζωντανή μετάδοση βίντεο του παγκοσμίως επιτυχημένου τραγουδιού Happy, με τραγουδιστή τον Pharrell Williams!

Επόμενο συστατικό, η αγαπή στον εαυτό μας. Ας αγκαλιάσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας επιτέλους για αυτό που είναι πραγματικά. Ναι έχεις ένα σωρό ελλατώματα, αλλά εκτιμάς τα καλά που έχεις; Τα αναδεικνύεις συχνά; Κλείσε τα μάτια, χαλάρωσε και πες στον εαυτό σου ότι τα πας καλά! Γιατί τα πας! Στην τρελή εποχή που ζούμε κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε! Ήρθε ο καιρός να αγαπήσεις τον εαυτό σου!

Και μάθε να εξελίσσεσαι. Σε ότι γνωρίζεις, σε πράγματα που θες να μάθεις, μην επαναπεύεσαι. Είσαι όλη μέρα μπροστά σε μία οθόνη, ας σε βοήθησει κιόλας. Κάνε online μαθήματα, διάβασε ένα βιβλίο, μάθε μία νέα ξένη γλώσσα, δες νέες μαγειρικές συνταγές, δες εκπαιδευτικά βίντεο ή ότι σου αρέσει. Οι γνώσεις είναι πάντα χρήσιμες και σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα!

Πήγαινε εκείνη τη βόλτα ή το ταξίδι που όλο αναβάλεις

Τέλος, μάθε να δίνεις, Λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία. Πρόσφερε βοήθεια σε κάποιον που χρειάζεται, δώσε αντικείμενα ή ρούχα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η προσφορά δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονομική, αλλά είναι σημαντική και σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης και ένα βήμα πιο κοντά την ευτυχία.

Αν θες να είσαι ευτυχισμένος, βάλε ένα στόχο που θα οδηγεί τις σκέψεις σου, θα απελευθερώσει την ενεργητικότητά σου και θα σου δώσει ελπίδες.

Και να θυμάσαι, το να ζητάς βοήθεια είναι σημάδι δύναμης. Μίλα για ότι σε απασχολεί σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ή σε ειδικό. Αξίζεις την ευτυχία και στο χέρι σου είναι να την βρεις. Έτσι την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν αν είσαι καλά, να απαντήσεις Μια χαρά ως συνήθως, αλλά να το εννοείς!


Εσύ έχεις βρει την ευτυχία; Περιμένουμε τα σχόλια σου!


Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα.

Αλβέρτος Αϊνστάιν


Κ.Κ.


Σχόλια