Βόλτα στο Διάστημα: Η Αυγή της Γης από το... Διάστημα



Πολλές φωτογραφίες έχουμε δει για την Γη από το διάστημα, αλλά ποιες ήταν οι σημαντικότερες; Αυτές που έμειναν στην Ιστορία, που ξεχώρισαν και ακόμα τις θαυμάζουμε; Πάμε μαζί να τις δούμε παρακάτω.

Γη-Σελήνη

Στις 23 Αυγούστου 1966, το ρομποτικό σκάφος Lunar Orbiter 1 απαθανάτισε την πρώτη εικόνα της Γης κοντά στο φεγγάρι. Η εικόνα δεν ήταν προγραμματισμένη, οπως και άλλες που θα δείτε παρακάτω, αλλά εικόνες από την επιφάνεια της Σελήνης, που σύντομα αστροναύτες θα προσπαθούσαν να προσγειωθούν. 


Η φωτογραφία δεν έγινε ποτέ εξώφυλλο σε κανένα περιοδικό ή εφημερίδα, όπως η 1η εικόνα της Γης(δες παρακάτω) και φυσικά οι υπέροχες φωτογραφίες που ακολουθούν και έγιναν σύμβολα του πλανήτη μας.



Αυγή της Γης
«Η πιο σημαντική περιβαλλοντική φωτογραφία που έχει ληφθεί ποτέ»

Ήταν Παραμονή Χριστουγέννων του 1968 στις 18:00, όταν οι αστροναύτες του Απόλλων 8, ενώ βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, απαθανάτισαν τον πλανήτη μας από το διάστημα. 
Η φωτογραφία είναι του τότε αστροναύτη William Anders και ακολουθεί ο διάλογος με το υπόλοιπο πλήρωμα μόλις βλέπουν την εικόνα:
Anders: Ω Θεέ μου! Κοιτάξτε εκείνη την εικόνα εκεί! Έρχεται η Γη. Ουάου, αυτό είναι όμορφο.
Borman: Γεια σου, μην την τραβήξεις, δεν είναι προγραμματισμένη. (αστειεύεται) 
Anders: (γέλια) Έχεις μια έγχρωμη ταινία, Jim;
             Δώσε μου γρήγορα αυτό το ρολό χρώματος, θα ...
Lovell: Ω, φίλε, είναι υπέροχο!


«Η αυγή της Γης είναι το σύμβολο του πόσο εύθραυστο είναι το περιβάλλον μας» λέει στην Repubblica ο Ιταλός αστροναύτης Ρομπέρτο Βιτόρι που έχει «πετάξει» τρεις φορές μέχρι τώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό . «Αυτή η φωτογραφία της Γης, με γεμίζει με μια αίσθηση λύπης, επειδή έχω δει τη Γη από τον ISS, και από εκεί με θέα το γαλάζιο χρώμα, το οποίο μεταδίδει θετική ενέργεια. Αν μπορώ να ταυτιστώ με το εκείνους που τράβηξαν αυτή τη φωτογραφία, αντιλαμβάνομαι ένα διπλό συναίσθημα, τη μοναξιά του να είσαι τόσο μακριά από το πιο όμορφο μέρος στο ηλιακό σύστημα, τον μπλε πλανήτη μας, αλλά και τη γνώση για τις επιθέσεις που δέχεται το οικοσύστημα».

Η συνειδητοποίηση ότι όλα αυτά είναι απλά μια μπλε κουκίδα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, και η ατμόσφαιρα είναι μόλις μια λεπτή παρουσία: «Ακόμα και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αυτό που βλέπουμε είναι, εντελώς διαφορετικό από την καθημερινή εμπειρία. Αν κοιτάξουμε τον ουρανό μοιάζει ατελείωτος, αλλά είναι μόνο 100 χιλιόμετρα μακριά. Ακόμη περισσότερο και με την τεχνολογική πρόοδο μας, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να απομακρύνουμε τις ρυπογόνες δραστηριότητες έξω από το οικοσύστημα μας» προσθέτει ο Ιταλός αστροναύτης.


Χλωμή, μπλε κουκκίδα (Pale Blue Dot)
«Όλη η ανθρώπινη ιστορία έχει συμβεί σε αυτό το μικροσκοπικό pixel»

Ωστόσο δεν είναι η μοναδική φωτογραφία της γης που έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Υπάρχει η φωτογραφία από το Voyager 1, που είχε εκτοξευτεί το 1977 σε μια ιστορική αποστολή εξερεύνησης της αστρικής μας γειτονιάς.
Σε αυτό το ταξίδι, μια τυπική Παρασκευή στις 14 Φλεβάρη 1990 τράβηξε μια φωτογραφία πριν ακριβώς η κάμερά του κλείσει ώστε να διατηρήσει ενέργεια για το υπόλοιπο, πολυετές ταξίδι του ανάμεσα στους πλανήτες.
Ο Καρλ Σαγκάν και η Κάρολιν Πόρκο, αρμόδιοι τότε επιστήμονες για τις εικόνες που θα τραβούσε το διαστημόπλοιο, πρότειναν μια τελευταία φωτογραφία του ηλιακού συστήματος, πριν δοθεί η εντολή για το κλείσιμο των φακών, που θα ταξίδευε ως τις κεραίες του διαστημικού σκάφους με την ταχύτητα του φωτός. 

Στις 60 εικόνες που έστειλε πίσω στο κέντρο επιχειρήσεων ο Voyager, απαθανάτισε τον Ήλιο και τους πλανήτες Αφροδίτη, Γη, Δία, Ουκρανό και Ποσειδώνα. Ο Άρης δεν διακρίνεται, καθώς τον καλύπτουν οι ακτίνες του Ήλιου που εισέβαλαν μέσα στον φακό και ανακλάστηκαν στα κάτοπτρά του. 
Μια όμως φωτογραφία, ένα απλό κλικ έκανε τον γύρο του κόσμου. Η φωτογραφία με την «Χλωμή, μπλε κουκκίδα» (Pale Blue Dot)! Είναι η Γη, όπως φαίνεται από απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (απόσταση 40 φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση του πλανήτη μας από τον Ήλιο).
Info: Η εικόνα με το πιο ισχυρό μήνυμα, είναι καταγεγραμμένη στις 6:48 π.μ. της 14ης Φεβρουαρίου 1990 και έλαβε γρήγορα τη θέση της ανάμεσα στις ιστορικότερες φωτογραφίες του διαστημικού προγράμματος.

Ο Καρλ Σαγκάν, έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο γι' αυτή την φωτογραφία. Το ονόμασε φυσικά "Pale Blue Dot". «Κοιτάξτε ξανά αυτή την κουκκίδα. Αυτό είναι εδώ. Είναι το σπίτι μας. Είμαστε εμείς», έγραφε ο σπουδαίος αστροφυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, που πέθανε στα 1996.


Info Carl Sagan Edward, Ph.D. (1934-1996) ήταν Αμερικανός αστρονόμος, αστροχημικός, συγγραφέας και άκρως επιτυχημένος παρουσιαστής της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των άλλων φυσικών επιστημών. Ήταν από τους πρωτοπόρους της εξω-βιολογίας και προώθησε την αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI). Έγινε παγκοσμίως γνωστός για το συγγραφικό επιστημονικό του έργο και για την από κοινού σύνταξη και την παρουσίαση της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς του ’80 «Cosmos: A Personal Voyage», το οποίο έχει δει περισσότερο από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 60 χώρες, καθιστώντας τη μία από της πιο δημοφιλής τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ στην ιστορία. (Η σειρά είχε προβληθεί τη δεκαετία του ’80 και στη χώρα μας).

«Είναι μια κρυστάλλινα ξεκάθαρη θέα της θέσης μας στον Κόσμο», είπε το 2013 η Κάρολιν Πόρκο. «Διαλύει κάθε ψευδαίσθηση και μας φέρνει αντιμέτωπους με μία δυνατή στιγμή συνειδητοποίησης για τους εαυτούς μας, μια συνειδητοποίηση που δεν παύει να μας συγκινεί». 

Το 2013, το διαστημικό σκάφος Cassini τράβηξε μια δική του φωτογραφία με πιο σύγχρονα μέσα, αποδίδοντας φόρο τιμής στο Voyager 1 και στους πρωτεργάτες της εξερεύνησης του Διαστήματος. Ο Κρόνος και οι εντυπωσιακοί δακτύλιοί του αριστερά και, δεξιά, πάλι μια θαμπή, μπλε κουκκίδα. Η Γη. Εμείς....



Πρώτη Φωτογραφία της Γης

Για την ιστορία, η πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα ήταν στις 24 Οκτωβρίου 1946. Την εικόνα κατέγραψε Γερμανικός πύραυλος V2, στο τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.


Επιστήμονες της NASA, ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τους βαλλιστικούς πυραύλους, που είχαν κατασχεθεί, στην έρημο του Μεξικού, όταν βρήκαν αυτήν την φωτογραφία.
Οι εικόνες που είδαν από την ταινία που έπεσε πίσω στη Γη σε ένα σκληρό μεταλλικό κουτί, δεν μοιάζουν με τίποτα που είχαν δει στο παρελθόν.



Δες το αναλυτικά εδώ:


1η έγχρωμη φωτογραφία της Γης

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1967, έχουμε την 1η έγχρωμη φωτογραφία της Γης από τον δορυφόρο Dodge. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εμφανίστηκε η παρακάτω εικόνα στο εξώφυλλο του Life Magazine με τίτλο: "Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία μιας θυμωμένης Γης"!
 

Blue Marble( Μπλέ κουκίδα)
Στις 7 Δεκεμβρίου 1972, έρχεται η πιο γνωστή, έγχρωμη φωτογραφία της Γης από το πλήρωμα του Apollo 17, ταξιδεύοντας για την Σελήνη.
Δείχνει την Γη, από την Μεσόγειο έως την Ανταρκτική. Εκτός από το γεγονός ότι είναι μια από τις διασημότερες φωτογραφίες της γης, είναι και από τις ελάχιστες που την δείχνουν, σχεδόν πλήρως φωτισμένη,αφού ο Ήλιος ήταν πίσω από το διαστημόπλοιο.
Η φωτογραφία δεν ήταν προγραμματισμένη να βγει. Ήταν μια αυθόρμητη φωτογραφία, στην τελευταία αποστολή του Apollo 17 για την Σελήνη.
Οι φωτογραφίες είναι μαγευτικές, σε συναρπάζουν, αλλά κυρίως κάτι μας λένε. 1.000  λέξεις συνήθως είναι μια εικόνα, αλλά αυτές είναι λιγότερες. Είμαστε μόνο μια μικρή κουκίδα στο απέραντο σύμπαν. Ας μην θεωρούμε τους εαυτούς μας ως κάτι ανώτερο. Αν ολόκληρη η Γη, είναι μια μικρή κουκίδα, σκέψου πόσο μικροί είμαστε τελικά.  Σκέψου το.... Ας το σκεφτούμε όλοι! Καλό θα μας κάνει....

Κ.Κ.




Σχόλια