Σαν σήμερα....τα σημαντικότερα γεγονότα

30 π.Χ.: Με το τέλος των εμφυλίων διαμαχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Καίσαρα, ο Οκταβιανός καταλαμβάνει  την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος αυτοκτονεί και η Κλεοπάτρα τον ακολουθεί λίγο μετά.

527: Ο Ιουστινιανός Α' στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1291: Ιδρύεται η Ελβετική Συνομοσπονδία.

1492: Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, με διάταγμα των βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.

1498: Ο Χριστόφορος Κολόμβος πατάει το πόδι του για πρώτη φορά στην αμερικανική ενδοχώρα, στη σημερινή Βενεζουέλα.

1571: Ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, με την παράδοση της Αμμοχώστου.

1619: Οι πρώτοι σκλάβοι φτάνουν στο Τζειμστάουν της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

1635: Η Γουαδελούπη κηρύσσεται γαλλική αποικία.

1716: Ο Ιρλανδός ηθοποιός, Τόμας Ντόγκετ, εγκαινιάζει τον πρώτο κωπηλατικό αγώνα του κόσμου, από τη Γέφυρα του Λονδίνου μέχρι το Τσέλσι στον Τάμεση.

1774: Το στοιχείο οξυγόνο ανακαλύπτεται από τους Καρλ Βίλχαϊμ και Τζόζεφ Πρίστλεϊ.
1790: Ολοκληρώνεται η πρώτη πληθυσμιακή απογραφή στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται 3.929.214 κάτοικοι.

1798: Κατά τους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης, διεξάγεται η ναυμαχία του Νείλου (ναυμαχία του κόλπου Αμπουκίρ), η οποία αρχίζει όταν ο Βρετανικός Στόλος συμπλέκεται με τον Γαλλικό Επαναστατικό Στόλο σε μία ασυνήθιστη νυχτερινή δράση.

1800: Το βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και το βασίλειο της Ιρλανδίας ενώνονται στο «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας».

1819:  Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1821: Εκδίδεται στην Καλαμάτα η πρώτη ελληνική εφημερίδα υπό τον τίτλο «Ελληνική Σάλπιγξ». Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. «Επιστάτη και εκδότη» όρισε τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη, με προϋπηρεσία στον Τύπο («Λόγιος Ερμής») και πανεπιστημιακή μόρφωση.

1831: Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ελλάς».

1834: Απαγορεύεται η δουλεία σε όλη τη βρετανική αυτοκρατορία. 

1876: Το Κολοράντο γίνεται η 38η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1981: Πεθαίνει ο Λεωνίδας Αλάογλου, μαθηματικός, που διατύπωσε και το ομώνυμο θεώρημα.

1894: Ξεσπά πόλεμος για την Κορέα, ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία.

1902: Οι ΗΠΑ αγοράζουν τα δικαιώματα της Διώρυγας του Παναμά από τη Γαλλία.

1907: Έναρξη του πρώτου Κατασκηνωτικού κέντρου στο νησί Μπράουνσι, γεγονός που αποτελεί την απαρχή του παγκόσμιου κινήματος του Προσκοπισμού.

1909: Η τουρκική κυβέρνηση, με έντονο έγγραφό της προς την ελληνική, ζητά τον άμεσο διακανονισμό του Κρητικού Ζητήματος.

1909: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Η φλογέρα του βασιλιά», που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.


1911: Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχεται ο ελληνικός λαός το θωρηκτό Αβέρωφ, που καταπλέει στα φαληρικά νερά.


1914: Αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Τέσσερις ημέρες μετά την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία στη Σερβία, Γερμανία και Ρωσία κηρύσσουν πόλεμο η μία στην άλλη, η Γαλλία κηρύσσει γενική επιστράτευση και οι πρώτες γερμανικές δυνάμεις εισχωρούν στο Λουξεμβούργο, προετοιμάζοντας τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία.

1915: Γεννήθηκε ο Κεν Άστον, άγγλος διαιτητής ποδοσφαίρου, εφευρέτης της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας στο ποδόσφαιρο, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από ένα επεισοδιακό ματς ανάμεσα στην Αγγλία και την Αργεντινή. (Θαν. 23/10/2001)


1931: Ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), πρόδρομος του ΟΤΕ.


1933: Παραχωρείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα να εκλέγονται ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

1936: Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου.


1936: Γεννήθηκε ο Ιβ Σεν Λοράν, Γάλλος σχεδιαστής μόδας στην Αλγερία. Ενρί Ντονά Ματιέ ήταν το πραγματικό του όνομα.

1939: Στην Ινδία, η Βομβάη εφαρμόζει την ποτοαπαγόρευση, πρώτη φορά μετά την ανάκληση του αντίστοιχου μέτρου στις ΗΠΑ.

1941: Κατασκευάζεται το πρώτο τζιπ.


1944: Η Ολλανδοεβραία μαθήτρια Άννα Φρανκ κάνει την τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιό της. Λίγο αργότερα, οι ναζί θα τη συλλάβουν.


1954: Ο ποταμός Γιανγκ Τσε στην Κίνα πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα 40.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 10 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

1959: Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφασίζει την καθιέρωση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, εναρμονίζοντας τα ελληνικά δεδομένα με τα ευρωπαϊκά. Στη νέα διοργάνωση (1959-1960) θα συμμετέχουν 18 ομάδες, με την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη να έχουν από τέσσερις εκπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έξι θα προέρχονται από την επαρχία.

1960: Ο Τσάμπι Τσέκερ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του The Twist, που δημιουργεί τη μόδα του τουίστ.


1960: Η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1960: Το Ισλαμαμπάντ ανακηρύσσεται ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της κυβέρνησης του Πακιστάν.

1964: Το Βελγικό Κογκό μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

1964: Περί τα 3,5 εκατομμύρια κυμαίνεται ο αριθμός των απόρων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πρόνοιας.

1966: Ο Τσαρλς Γουίτμαν σκοτώνει τη σύζυγό του και τη μητέρα του και στη συνέχεια άλλα 14 άτομα στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, πριν σκοτωθεί από την Αστυνομία.

1969: Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ αλ Καντάφι ανατρέπει με πραξικόπημα τον βασιλιά Ιντρίς και αναλαμβάνει την εξουσία στη Λιβύη.

1972: Οι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρσταϊν δημοσιεύουν στη «Washington Post» το πρώτο άρθρο, στο οποίο αποκαλύπτεται το σκάνδαλο Watergate, που θα «ρίξει» τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.


1973: Κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες η μεγάλη επιτυχία του Τζορτζ Λούκας, "Αμέρικαν Γκράφιτι"


1974: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την εγκατάσταση Ειρηνευτικής Δύναμης για να δημιουργήσει «Πράσινη Γραμμή», διαιρώντας την Κύπρο σε δύο ζώνες.

1975: 34 κράτη της Ευρώπης και οι ΗΠΑ υπογράφουν την Τελική Πράξη της Συμφωνίας του Ελσίνκι, μετά από διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη.

1976: Ο Νίκι Λάουντα τραυματίζεται σοβαρά στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ, όταν το αυτοκίνητό του προσκρούει με δύναμη στις μπαριέρες και αναφλέγεται. Ο Αυστριακός οδηγός διασώζεται με σοβαρά εγκαύματα, που θα αφήσουν σημάδια στο πρόσωπό του για όλη του τη ζωή.


1976: Ολοκληρώνονται οι 21οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντρεαλ του Καναδά που ξεκίνησαν στις 17 Ιουλίου. Συμμετείχαν 4.834 αθλητές και 1.251 αθλήτριες από 92 χώρες σε 21 αθλήματα ενώ 22 αφρικανικές χώρες μποϋκοτάρουν τους αγώνες. Οι Καναδοί υποχρεώνονται σε δαπάνη ύψους 1,5 δις δολαρίων για να καλύψουν τα έξοδα κατασκευής των εγκαταστάσεων. Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταδίδεται με λέιζερ σε κλάσμα δευτερολέπτου στην Οτάβα για να εμφανιστεί στις 17 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο για την τελετή έναρξης. Για πρώτη φορά εμφανίζονται το γυναικείο μπάσκετ και χάντμπολ. Ο Καναδάς, αν και διοργανωτής, δεν κερδίζει κανένα χρυσό μετάλλιο.


1981: Το MTV βγαίνει στον «αέρα», ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα! Το πρώτο βίντεο κλιπ που μεταδίδει είναι το «Video killed the radio star» του συγκροτήματος Bungles.


1982: Ο Αμερικανός Γκρεγκ Λουγκάνις γίνεται ο πρώτος αθλητής που συγκεντρώνει πάνω από 700 βαθμούς σε 11 καταδύσεις από βατήρα με 752.67 βαθμούς στο Γουαγιακίλ του Εκουαδόρ.


1990: Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ.

1991: Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Αργεντινός σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.


1992: Τμήματα από ελληνικά μπρούτζινα αγάλματα του 15ου αιώνα π.Χ. βρίσκονται από δύτες στα ανοιχτά του Μπρίντιζι.

1996: Ο Μάικλ Τζόνσον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με χρόνο 19,32.


1997: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

1997: Τελετή έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα.

2002: Μαρμάρινη κεφαλή, ηλικίας 2.500 ετών, «κάνει φτερά» από την αίθουσα Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για τη δεύτερη κλοπή ελληνικών αρχαιοτήτων σε λιγότερο από δύο χρόνια από το συγκεκριμένο μουσείο. Την ώρα της κλοπής δεν υπήρχε φύλακας, ομολογεί η διεύθυνση του μουσείου.


2004: Λόγω πυρκαγιάς που ξεσπά σε σε σούπερ μάρκετ στην Ασουνσιόν της Παραγουάης χάνουν τη ζωή τους 396 άτομα και τραυματίζονται περίπου 500.

2006: Ο στρατηγός Ραούλ Κάστρο, πρώτος αναπληρωματικός πρόεδρος της κυβέρνησης της Κούβας, δεύτερος γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος της χώρας και ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων, αναλαμβάνει από τον αδερφό του, Φιντέλ Κάστρο, καθήκοντα αρχηγού κράτους.

2007: Γέφυρα του ποταμού Μισισίπι, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, καταρρέει το βράδυ σε ώρα αιχμής.

2009: Πεθαίνει η Κορασόν Ακίνο, πολιτικός, η 11η πρόεδρος των Φιλιππίνων και πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ασία.


Σχόλια