Εργασία και χαρά; Ή μήπως όχι;

Παλαιότερα ο κόσμος δούλευε για βιοποριστικούς καθαρά λόγους και δύσκολα άλλαζε αντικείμενο εργασίας. Τώρα πια τρέχουμε να κάνουμε καριέρα, να ανέβουμε θέση και φυσικά να αμοιβόμαστε καλύτερα. Στην προσπάθεια μας αυτή αλλάζουμε συχνά εργασία, θέση και αντικείμενο. Εργαζόμαστε πολλές ώρες, οι περισσότεροι χωρίς επιπλέον αμοιβή, αναλαμβάνουμε περισσότερες αρμοδιότητες και "καιγόμαστε" πολύ γρηγορότερα. 


Είδα αυτήν την φωτογραφία και συμφωνώ: 
 Αν ένας εργαζόμενος νιώθει ότι δεν προχωράει, αλλά προωθούνται άλλοι χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, όταν το εργασιακό περιβάλλον είναι ανθυγιεινό, χωρίς ευκαιρίες για εκπαίδευση, δημιουργικότητα, εξαντλείται και είναι ένα βήμα πιο κοντά στην παραίτηση. Και αναφέρομαι σε αυτόν τον εργαζόμενο που αγαπάει την δουλειά του, προσπαθεί περισσότερο και ακολουθεί τους κανόνες της εργασίας του. Αυτός ο εργαζόμενος άλλου μπορεί να έλαμπε και εκεί που είναι τώρα εξαντλείται. 


Info: Βurn-out ονομάζουμε το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης και, σημαίνει μακρόχρονη σωματική, διανοητική και συναισθηματική εξάντληση η οποία συνήθως συνδέεται με το εργασιακό στρες.
Εξαρτάται πάντα και από τον καθένα να διεκδικήσει θέσεις και αμοιβές που πιστεύουν ότι τους αξίζει. Αν δεν πάρεις ρίσκα, αν δεν αρπάξεις την κατάλληλη ευκαιρία, δεν θα πας πολύ μπροστά. Βέβαια να θυμάσαι τα ρίσκα δεν βγαίνουν πάντα, οπότε καλό είναι να έχεις plan B. Καλού κακού!

Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου και όχι στην δουλειά σου. Ναι η δουλειά είναι σίγουρα σημαντική. Πολύ σημαντική. Αλλά άλλο τόσο σημαντικός είσαι κι εσύ ο ίδιος.

Τώρα στην εποχή που διανύουμε,η τηλεργασία έχει κερδίσει πολύ έδαφος, με πολλές εταιρείες να εξυπηρετούνται πλέον....εξ αποστάσεως! 
Και στην Ελλάδα μεγάλες πολυεθνικές τηρούν τις αποστάσεις και οι εργαζόμενοι τους μένουν σπίτι και ασφαλείς!
Στην Αμερική ακόμα περισσότερες εταιρείες έως το 2021 στέλνουν τους εργαζόμενους σπίτι τους και άλλες επ αόριστον!


Συγκεκριμένα έως το τέλος του 2021 θα εργάζονται απο σπίτι:
  • Google
  • Universal Music Group
  • Warner Music Group
  • Sony Music
  • Amazon corporate
  • Viacom
  • Scotiabank
  • RBS (Royal Bank of Scotland)
  • Group Nine Media
  • Indeed
Ενώ οι εταιρείες που ίσως να μην γυρίσουν ποτέ στο γραφείο:
  • Facebook
  • Twitter
  • Square
  • Slack
  • Shopify
  • Zillow
Στην Ελλάδα τα νούμερα στην διάρκεια του lockdown διαφέρουν με αυτά της εποχής μετά την καραντίνα:
Το 65% των εταιρειών εφάρμοσε την τηλεργασία για πάνω από το 80% των εργαζομένων, το 14% των εταιρειών την εφάρμοσε για το 50-80% των εργαζομένων, το 11% των εταιρειών για το 20-40% των εργαζομένων και το 10% των εταιρειών για λιγότερο από το 20% των εργαζομένων, αναφέρει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τις 26 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου με τη συμμετοχή 252 ανώτατων διοικητικών στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κι έχουν μέσο όρο 180 εργαζομένων.
Μετά 4 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία για το 20% των εργαζομένων τους, 3 στις 10 διατήρησαν την τηλεργασία για το 50-80% των εργαζομένων, 1 στις 10 εταιρίες τη διατήρησε για το 60-80% των υπαλλήλων της και 1 στις 10 τη διατήρησε για πάνω από το 80% των εργαζομένων. Παράλληλα 6 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι στη μετά Covid-19 εποχή και, με αφορμή το νέο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας, θα αναπροσαρμόσουν τα συστήματα μέτρησης απόδοσης των εργαζομένων τους.
Όπως και να εργάζεσαι, αν δεν σου αρέσει εκεί που είσαι, άλλαξε το. Μίλα με τον άμεσα προϊστάμενο σου για αλλαγή θέσης ή για δυνατότητες εξέλιξης. Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους και να τους διεκδικείς. Αν δεν μιλήσεις, δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να προκύψει. 
Αν το περιβάλλον είναι τοξικό, φύγε άμεσα. Ναι, ο μισθός είναι απαραίτητος, αλλά θα τον βρεις κι αλλού και πάνω από όλα η υγεία σου, σωματική, αλλά και ψυχική!
Αν έχεις την δυνατότητα, κάνε κάτι δικό σου. Γίνε διευθυντής του εαυτού σου. 
Αν είσαι μανούλα με μικρά παιδιά και η δουλειά από το σπίτι σε δυσκολεύει, μίλα στον ανώτερο σου. Γενικά μην φοβάσαι να μιλήσεις για οτιδήποτε σε απασχολεί. Ένας καλός υπεύθυνος, θα είμαι σίγουρα καλός ακροατής και θα προσπαθήσει να σου βρει λύση, που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές! Win win!

Κυνήγησε τα όνειρα σου και που ξέρεις τι θα φέρει το μέλλον;

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του Burn out:
Διαχείριση εργασιακού άγχους: Μείωσε ρυθμούς, βρες ένα χόμπι για να χαλαρώνεις και μην αμελείς τα διαλείμματα!
Βρες νέα εργασιακά κίνητρα: Δες ποιες είναι οι πραγματικές σου εργασιακές προτεραιότητες και κυνήγησε το χαμένο επαγγελματικό σου όνειρο. 
Βάλε τα εργασιακά σου όρια: Μάθε να λες όχι σε επιπλέον ευθύνες που δεν μπορείς να ανταποκριθείς, ακόμα κι οι συνάδελφοι σου δυσαρεστηθούν. 
Φρόντισε τον εαυτό σου: Κι όμως, η έλλειψη ύπνου, ξεκούρασης και σωστής διατροφής μειώνει τις αντοχές σου και σε εξαντλεί πιο γρήγορα. Περπάτησε περισσότερο, βάλε τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή σου, μείωσε το junk food και δώσε προτεραιότητα στην ξεκούραση σου!
Πάρε άδεια: Με ή χωρίς αποδοχές, πάρε μια άδεια να σε βοηθήσει να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη και να δεις πως θα κινηθείς παρακάτω. Ο χρόνος είναι απαραίτητος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αν παρόλα αυτά, όταν χτυπάει το ξυπνητήρι δεν θες να πας για δουλειά, η σκέψη και μόνο σε εξαντλεί, βρες τι είναι αυτό που ενοχλεί και άλλαξε το... σήμερα!

Κ.Κ

Σχόλια