Προορισμός: Σαντορίνη, το νησί Ηφαίστειο των Κυκλάδων

Ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στο νησί με το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Ζευγάρια αποφασίζουν να παντρευτούν με φόντο το υπέροχο τοπίο του Κυκλαδίτικου νησιού. Η Σαντορίνη όπως είναι η κοινή ονομασία της που προέρχεται από διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους * , Θήρα η ονομασία του νησιού ή Στρογγύλη όπως ήταν παλαιότερα, βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος και είναι από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου.

*Οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Περίσας πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού (την αποκάλεσαν Σάντα Ιρίνα). Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι η εκκλησία αυτή ήταν το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που υπήρχε στη Θηρασιά, σήμερα θεωρείται πιθανότερο να πρόκειται για τη μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης στη Θήρα, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν το 1992. Επί τουρκοκρατίας οι Τούρκοι την ονόμαζαν Δερμετζίκ ή Διμερτζίκ («μικρός μύλος»), πιθανώς από τους πολλούς μικρούς ανεμόμυλους που ξεχώριζαν από μακριά. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας επίσημα καθιερώθηκε το όνομα Θήρα, πλην όμως οι ξένοι χάρτες συνέχισαν να την ονοματίζουν Σαντα-Ιρίνα από την οποία και παρέμεινε με μικρή παραφθορά από τους Έλληνες ως Σαντορίνη.

Το νησί της μαύρης γης με τα ασβεστωμένα χωριά της καλντέρας. Των άγριων ηφαιστειακών γλυπτών με τις λιτές κυκλαδίτικες γραμμές. Είναι ένα από τους πιο πολυτελείς προορισμούς στην Ελλάδα. Αναπαυτικές ξαπλώστρες,  βουτιές σε υπέροχες πισίνες με θέα το ηφαίστειο, μασάζ και τζακούζι σε σουίτες, κεριά στην βεράντα για ρομαντικό δείπνο, με εκλεκτό σαντορινιό κρασί. Οι διακοπές στην Σαντορίνη θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας. Σαν το ηφαίστειο!
Από προσωπική εμπειρία, η Σαντορίνη μου προσέφερε υπέροχες στιγμές, αλλά και την ωραιότερη ανατολή ηλίου που έχω δει ποτέ!

Για να γνωρίσουμε αναλυτικά τις ομορφιές του νησιού της Σαντορίνης, θα έχουμε ξεναγό μια πολύ πετυχημένη κάτοικο της Σαντορίνης. Επιχειρηματίας, μανούλα δύο παιδιών, blogger, ραδιοφωνική παραγωγός και πολυπράγμων, η Σοφία Αθανασιάδου ασχολείται με τόσα πράγματα  και σε όλα με μεγάλη επιτυχία. Παρακολουθεί και σεμινάρια Health first για τον Covid 19! Ασταμάτητη και συνεχώς εξελίσσεται! Την ευχαριστώ πάρα πολύ που με τις απαντήσεις της θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε το νησί της! 


Ακολουθήστε την στα social media, αλλά και ακούστε την στον Santorini FM 106.4 και φυσικά δείτε την υπέροχη συλλογή της στο La Petite Boutique Princess Collection.  Και φυσικά αν θέλετε να κανονίσετε τις επόμενες διακοπές σας στην Σαντορίνη, Η Σοφία είναι ο άνθρωπος σας! Θα σας ετοιμάσει τα πάντα. Εμπιστευτείτε την! Μην χάσεις την ευκαιρία να νοικιάσεις με φίλους ή οικογένεια, 9 ατόμων, την φανταστική βίλα με οικοδέσποινα την Σοφία, που μπορείς να θαυμάσεις εδω, πολύ οικονομικά! Είναι στην περιοχή Καρτεράδος, όπου θα είσαι κοντά σε όλα τα αξιοθέατα του υπέροχου αυτού νησιού! Κάνε κράτηση τώρα!!!

§   Τι κάνει την Σαντορίνη ξεχωριστή;
Η Σαντορινή είναι ξεχωριστή για πάρα πολλούς λόγους. Ο κυριότερος από αυτούς κι αυτός που την καθιστά Νο 1 προορισμό σε όλο τον κόσμο, φυσικά είναι το Ηφαίστειο και η Καλντέρα. Η Καλντέρα είναι η 2η μεγαλύτερη του κόσμου και σημαίνει, για όσους δεν γνωρίζουν, ο γκρεμός, όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί από άκρη σε άκρη λόγω του Ηφαιστείου. Είναι μοναδική, εκτός από τις ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιών που έχει και την φάβα της, έχει και κάτι που δεν το γνωρίζει ο πολύς κόσμος, πολύ ωραία φυστίκια

§  Τι θα πρέπει να δούμε στο νησί οπωσδήποτε;
Όλες οι παραλίες της είναι ξεχωριστές, είναι με μαύρη άμμο, μαύρες πέτρες, κόκκινες πέτρες, λευκές πέτρες, έχουμε δηλαδή μία πληθώρα από πολύ ωραίες εικόνες, πολύ ωραίους κόλπους και φυσικά θέα το Ηφαίστειο.

Η ποιότητα ζωής εδώ, αλλά και η ποιότητα των διακοπών είναι μοναδική. Άλλωστε είναι ο Νο1 προορισμός για όλα τα ζευγάρια, τα οποία είτε έρχονται να παντρευτούν εδώ, είτε έρχονται για γαμήλιο ταξίδι. Είναι ένα πολύ ρομαντικό μέρος, με φοβερά σκηνικά, γι' αυτό και όλες οι φωτογραφίες οι οποίες βγαίνουν εδώ, κάνουν θραύση στα social media.

Πέρα από το φοβερό Κάστρο, στο οποίο πηγαίνουν όλοι και βλέπουν το ηλιοβασίλεμα, και το οποίο είναι η αρχική σκηνή της ταινίας της Αντζελίνα Τζολί, Lara Croft: Tomb Raider, είναι το Ακρωτήρι. Είναι ο  παραδοσιακός οικισμός ο οποίος βρέθηκε θαμμένος κάτω από πολλούς τόνους στάχτης και ηφαιστειακών πετρωμάτων, ανέγγιχτος και αξίζει πραγματικά να τον επισκεφθείς και αφού πας εκεί, να πάρεις το καραβάκι από το Ακρωτήρι και να επισκεφθείς τις παραλίες Λευκή, Κόκκινη, αλλά και Μαύρη.

Κάτι μοναδικό που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες οι γνωστές κρουαζιέρες Sunset Cruises, με το Caldera Yachting στις οποίες η εκδρομή διαρκεί περίπου 6 ώρες, μαζί με την παραλαβή από το ξενοδοχείο. Σε παραλαμβάνουν και σε μεταφέρουν στα Catamaran, που θα κάνεις τον γύρο του νησιού, επισκέπτεσαι τα Ζεστά νερά( Hot Springs) και αφού κολυμπήσεις, δεις τα αξιοθέατα, επιστρέφεις στο Catamaran, όπου τρώγοντας και πίνοντας κρασί απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα. Είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής!

§  Τι γεύσεις να δοκιμάσουμε; Ποια είναι τα παραδοσιακά σας πιάτα και προϊόντα;
Στην Σαντορίνη έχει πολλά τοπικά προϊόντα, τα οποία είναι κάππαρη, φάβα, τα τοπικά κρασιά, τα οποία είναι λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους τόσο καταπληκτικές οι ποικιλίες, είναι άνυδρα και είναι στο χώμα τοποθετημένα κι όχι ψηλά όπως έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε. Γιατί όταν είναι ψηλά, λόγω των πολλών ανέμων, αλλά και του χώματος καταστρέφονται. Έτσι τα κάνουν μία κουλούρα κάτω στην γη. Όπως σου ανέφερα και πριν, έχουμε καταπληκτικά φυστίκια και φυσικά πάρα πολλά προϊόντα, τα οποία θα τα βρεις στο Santo Wines, που είναι ο τοπικός αγροτικός συνεταιρισμός.

§  Που θα μείνουμε όταν έρθουμε; Ποιες περιοχές προτείνονται; 

Πραγματικά, όπου και να μείνεις στην Σαντορίνη είναι καταπληκτικά. Φυσικά θα μείνεις εκεί που αντέχει η τσέπη σου, καθώς ενώ είναι πάρα πολύ ωραία στην Καλντέρα, οι τιμές είναι λίγο τσουχτερές. Βέβαια μπορείς να μείνεις οπουδήποτε αλλού και να είσαι είτε κοντά στη θάλασσα, αν αυτό επιλέξεις, είτε κοντά στο κέντρο και στην νυχτερινή ζωή, αν αυτό είναι που σε ενδιαφέρει περισσότερο, είτε να είσαι κάπου στο κέντρο από όλα τα αξιοθέατα το οποίο είναι κι η περιοχή που μένω εγώ, Καρτεράδος.

§  Πως είναι η νυχτερινή ζωή;
Η νυχτερινή ζωή της Σαντορίνης δεν έχει καμία σύγκριση με της Μυκόνου ή της Πάρου, αλλά πραγματικά έχουμε φοβερά μαγαζία, τόσο beach bar, όσο και φοβερά club. Ο κόσμος έχει κέφι και αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι σαφέστατα η ποιότητα. Βγαίνεις έξω και πραγματικά περνάς πάρα πολύ καλά, βλέπεις μόνο καλοντυμένο κόσμο και μόνο καλό, ποιοτικό κόσμο και σαφέστατα πολύ ωραία μουσική και τρελό κέφι! Όσον αφορά τα beach bar, έχουμε καταπληκτικά μαγαζιά, πάρα πολύ προσεγμένα τόσο ως προς την διακόσμηση τους, αλλά και στο στυλ τους και για όλα τα γούστα. 
Είτε θέλεις να πας στο Sea Side για lounge καταστάσεις, να φας σούσι, να αράξεις, να ζήσεις πραγματικά την πολυτέλεια, είτε στο  41 Forty One για να δοκιμάσεις και τοπική κουζίνα, αλλά στην πιο γκουρμέ εκδοχή της και να χαλαρώσεις, είτε να πας στο Jo Jo  για να "παρτάρεις", που έχει εσωτερική πισίνα, αλλά και παραλία, είτε να πας στο Akro που έχει πραγμάτικα την υπέροχη και μοναδική θέα του Ηφαιστείου, αλλά και τις σπηλιές που μου θυμίζουν λίγο Μήλο. 
Ακόμα μπορείς να επιλέξεις να διασκεδάσεις στο Tango bar το οποίο είναι ακριβώς στην Καλντέρα και προσφέρει μοναδικές εικόνες, φοβερά cocktail και καταπληκτική μουσική. Το Enigma club, το οποίο είναι ένας φοβερός χώρος, ιδιαίτερα προσεγμένος, που τον χαρακτηρίζει η ποιότητα της μουσικής και του κόσμου. Koo club με την μεγαλύτερη αυλή από όλα, στο οποίο έχουμε ένα ποτ πουρί εθνικοτήτων, ανθρώπων, μουσικής και διασκέδασης! Αν θέλετε να απολαύσετε υπέροχο πρωινό ή παραδοσιακές γεύσεις, με γκουρμέ αίσθηση, με θέα το φοβερό Ηφαίστειο, πίνοντας cocktail από τον γνωστό bartender Νίκο Αργυρό, τότε προτείνω ανεπιφύλακτα το On the Cliff Suites Bar one. Φυσικά μπορείτε να κλείσετε και την διαμονή σας εκεί, αν θέλετε, κάνοντας τζακούζι με θέα την φανταστική Καλντέρα και με φοβερές τιμές. Στην Οία το βραβευμένο Fino restaurant . Στο Αμμούδι το Sunset  με μοναδική θέα το ηλιοβασίλεμα, στο πιο γραφικό λιμανάκι του νησιού! Αν σας αρέσει η εξωτική κουζίνα, τότε η επιλογή είναι Paradox στην Οία. Για μοντέρνα, ευρωπαϊκή κουζίνα, με υπέροχη θέα στην Οία Santorini Sunset Restaurant.Αλλά και για οικογένειες με παιδιά υπάρχει επιλογή, Demilmar. Έχουμε πραγματικά τα πάντα.

§  Πως είναι η Σαντορίνη τον χειμώνα;
Η Σαντορίνη, ακόμα και τον χειμώνα είναι μοναδική. Γιατί πραγματικά δεν ζούμε χειμώνα, πέρα από ένα μήνα τον χρόνο. Όλο το σκηνικό είναι μοναδικό, κάθε περίοδος του χρόνου έχει τις δικές του μοναδικές εικόνες. Μιλάμε τώρα για μία Καλντέρα η οποία σε μαγεύει κάθε μέρα του χρόνου.

§  Έχετε κάποια ιδιαίτερα έθιμα που πρέπει να γνωρίζουμε;

Αυτά που ίσως δεν πολυγνωρίζει ο κόσμος, τα τοπικά έθιμα είναι η ιδιαίτερη διάλεκτος που έχουμε εδώ στην Σαντορίνη, αλλά και η πανήγυρις που κάνουν στα τοπικά εκκλησάκια, μαγειρεύουν όλοι οι άνθρωποι της ενορίας και πάει ο κόσμος και γλεντάει και τρώει και χορεύει ενίοτε, αναλόγως. 

§  Υπάρχει κάτι για το νησί που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος;
Ο κόσμος σίγουρα δεν γνωρίζει ότι η Σαντορίνη δεν λεγόταν πάντα Σαντορίνη. Λεγόταν, κάποτε παλιά, Καμένη και κάποτε πιο πριν, Θήρα, από τον Σπαρτιάτη στρατηγό Θήρα.  Το όνομα Σαντορίνη προήλθε από Φράγκους Σταυροφόρους διερχόμενους στο νησί. Επίσης κάποιοι λένε ότι είναι η χαμένη Ατλαντίδα. Είναι ένας μύθος, ο οποίος πραγματικά, εμένα προσωπικά με συναρπάζει. Αυτό που πάλι μπορεί να μην ξέρει ο κόσμος είναι ότι η Σαντορίνη έχει ενεργό ηφαίστειο, αλλά δεν είναι αυτό που όλοι νομίζουν. Το ενεργό ηφαίστειο είναι μέσα στην θάλασσα και είναι πίσω από την Οία και λέγεται Κολούμπο. Το οποίο όμως δεν έχει κανένα κίνδυνο καθώς οι επιστήμονες το παρακολουθούν με ειδικά μηχανήματα καθημερινά.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις πληροφορίες σου!

Κι εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ.  Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σου πω ότι πραγματικά είμαι μία κινητή βιβλιοθήκη όσον αφορά την Σαντορίνη γι'αυτό και με εμπιστεύονται πλήθος τουριστών και κανονίζω τα πάντα, από την διαμονή τους μέχρι και τις ξεναγήσεις, αλλά και τις επισκέψεις όπου πρέπει να πάνε καθώς τους βγάζω και προγράμματα, αναλόγα με τις μέρες που έχουν να περάσουν στο νησί, έτσι ώστε να δουν τα περισσότερα αξιοθέατα στον χρόνο, αλλά και στο budget που διαθέτουν.

Κ.Κ.

Δες ακόμα τα αφιερώματα: